​Boukje Canaan, afscheidsfotograaf:

“Ik heb nu mijn eigen platform!”

Boukje Canaan is afscheidsfotografe. Zij brengt bij een afscheid op een mooie en liefdevolle manier in beeld welke liefde gevoeld werd bij een dierbare.

Boukje: “Om rouw te verwerken, kun je een rouwtherapeut inschakelen – in sommige gevallen is dat ook noodzakelijk. Maar afscheidsfotografie kan ook een therapeutische waarde hebben en het verwerkingsproces versnellen.

Pure PowerVrouwen - Boukje Canaan

Tegen dikke muren aangelopen

Voor de training bij Anja besloot ik een groot platform op te bouwen voor gecertificeerde fotografen die de persoonlijke benadering zoeken bij afscheid. Op dat platform wilde ik andere fotografen gaan coachen zodat ze zich open durven stellen. Ik wilde niet enkel technisch kwalitatieve fotografen, maar ook mensen die durven omgaan met het verdriet van rouwenden én met hun eigen emoties.

Opdat de afscheidsfotografen de certificering zouden behalen, is het nodig dat ze een stukje intimiteit durven delen, daarvoor moeten ze gaan voelen, gaan inleven. En daar liep ik tot dan toe nog tegen dikke muren aan. Ik wist niet hoe ik hen op de juiste manier kon overbrengen hoe belangrijk het tonen van hun kwetsbaarheid is, zodat ze dat persoonlijk proces met zichzelf durfden aangaan.

​Geen meter verder

​Dus ik was op zoek naar een manier hoe ik dit platform kon vormgeven én hoe ik het tot een succes kon maken. In het verleden had ik al eens contact met een PR-persoon die me zou helpen, maar die kon me niet op de juiste manier helpen en ik strandde.

Ik kwam dus geen meter verder met de uitwerking van hoe ik het opzetten van dit platform dan precies moest aanpakken en zag er als een berg tegenop. Daardoor verloor ik een groot stuk zelfvertrouwen.

Ik zocht helderheid en ruimte

​Ik wilde me laten begeleiden door een coach die meekeek naar waar de oorzaak zat en die mogelijkheden bood om mij zelf naar oplossingen te laten zoeken. Iemand die me hielp om helderheid te krijgen en die ruimte kon geven om oplossingsgericht te werken.

Toen ik de mogelijkheid kreeg om aan een training bij Anja deel te nemen, heb ik geen moment getwijfeld. Ik ging er recht op af zonder al te veel angst te hebben. Anja is een fijne vrouw. Ze straalt veel rust uit.

​Pijnlijk

​Tijdens de training merkte ik dat ik zelf graag “oud zeer” uit de weg ging. In die zin waren de fotografen, waarbij ik vaak zie dat ze emoties uit de weg gaan, tot dan toe een spiegel voor mezelf. Mijn grootste inzicht was dat ik erg graag mijn eigen boontjes dop en niet graag om hulp vraag. Daar mag ik nog aan werken.

Die nieuwe inzichten kwamen er door mijn eigen krachten in te zetten; een manier van werken die ik bij Anja als bijzonder prettig heb ervaren. Bepaalde stukken uit de training raakten me (soms zelfs erg diep) waardoor er openheid voor nieuwe dingen kon ontstaan. Op momenten dat er emotionele of pijnlijke dingen naar boven kwamen, gaf Anja de nodige ruimte en steun. Ook legde ze steeds alles duidelijk uit.

Droom werd werkelijkheid!

​Ik heb uit de training geleerd om meer hulp te vragen aan anderen; ik kan het niet alleen, en dat is prima. Ook leerde ik positiever naar de familieleden te kijken en hen ook goed op de hoogte te houden van wat ik aan het doen ben tijdens mijn werkzaamheden.

Inmiddels is er draagkracht ontstaan met fotografen die me steunen in het opbouwen van het platform. In 2015 ben ik, samen met een rouwtherapeute, begonnen met het geven van de jaaropleiding voor afscheidsfotografen. Mijn droom werd dus werkelijkheid: het platform heeft nu vorm gekregen en inmiddels volgt de ​vijfde groep van afscheidsfotografen opleiding bij me!

ONGELOOFLIJK!!! Dankjewel Anja voor jouw hulp bij mijn inzichten!”


Boukje Canaan
www.afscheidsfotograaf.nl

Copyright 2023 by vzw We Balance - Pure PowerVrouwen

>