​Naomi Dongelmans, huisarts en salsa lerares:

“Ik durf mezelf nu te laten zien​!”

Naomi Dongelmans is huisarts en daarnaast runt ze samen met haar partner een internationale dansschool. Jaarlijks organiseren ze een internationaal Salsa-festival en geven ze regelmatig op buitenlandse festivals workshops en shows.

​Naomi: “Ik help mensen om zich door salsa dansen beter in hun vel te laten voelen. Alleenstaanden leren snel nieuwe mensen kennen, depressieve mensen fleuren weer helemaal op, 90 plussers voelen zich weer even jong en Parkinson patiënten krijgen een betere balans.​

Naomi Dongelmans - Pure PowerVrouwen

​Smoesjes

​Voor de training had ik vooral last van het feit dat ik altijd bang was om dingen van mezelf te tonen aan de wereld, omdat ik vreesde voor het oordeel van anderen. Ik kon mezelf wel motiveren om dingen te doen, maar wanneer ik voor het moment stond dat ik het echt moest laten zien, vertelde ik mezelf allerlei smoesjes waarom ik het voorlopig nog wel even kon uitstellen.

Tot voor twee jaar ging ik gewoon lekker door, ik deed gewoon mijn ding en was me van geen kwaad bewust. Ik was goed in wat ik deed, maar daar hield het bij op. Ik wilde toch liever niet laten zien wat ik kon.

​Niet meer te overzien

​Zo gebeurde het regelmatig dat een project gemakkelijk een jaar op de plank bleef liggen en dat wilde ik niet meer. Ik besefte op een gegeven moment dat ik al veel meer had kunnen neerzetten en al veel meer mensen had kunnen helpen. Maar ik zat er te diep in en kon het allemaal niet meer overzien.

Dus ik wilde iemand die me de ogen deed openen en me een stok achter de deur kon geven om dingen af te maken. Anja kende ik als pittig, recht door zee en eerlijk en dat zijn voor mij belangrijke eigenschappen die ik bij een coach wil aantreffen. Dus ik besloot bij haar een training te volgen.

Nodige tijd en ruimte

​Waar ik tijdens de training het hardst tegenaan liep was de systemische opstelling. Het was bizar hoe het in zijn werk ging. Mijn eigen thema hierin vond ik heftig om te ervaren. Maar Anja gaf iedereen de nodige tijd en ruimte. Als iemand even meer hulp of een ​goed gesprek nodig had, dan was zij daar en tegelijkertijd bewaarde ze een goed overzicht over de groep. Ook draait ze nergens omheen, ze is gewoon rechttoe rechtaan. Ik hou wel van die aanpak.

Ik durf mezelf nu te tonen

​Tijdens de training zijn mijn ogen geopend. Ineens zag ik dat ik door mijn onzekerheid ook anderen kan kwetsen. Ondertussen heb ik een aantal zaken uit mijn verleden een plek kunnen geven. Ik ben veel positiever en laat me minder van mijn stuk brengen.

Ik heb veel meer durf gekregen en weet nu dat ik het wel waard ben om dingen te doen én ze te tonen. Ik ben mezelf veel meer gaan promoten. Ik laat zien wie ik ben en wat ik kan betekenen voor mensen. Hierdoor heb ik al waardevolle contacten en aanbiedingen gekregen en hebben we nu onze eigen dansschool, onze eigen locatie, zodat we nu echt helemaal ons eigen ding kunnen doen. Ook ben ik beginnen schrijven aan mijn Engelstalige boek “Reinvigorated caregivers: 7 amazing ways to become remarkable at caring for people with dementia” dat zal ​binnenkort worden gepubliceerd. Ook de opnames voor mijn online programma zijn in volle gang.

De training bij Anja heeft een grote positieve verandering teweeg gebracht in mijn leven."Naomi Dongelmans
www.salsabrisa.com

Copyright 2023 by vzw We Balance - Pure PowerVrouwen

>