Share

Miscommunicatie… Stel je een gesprek voor met je partner. Hij vraagt je bijvoorbeeld “hoe was je werkdag?” Natuurlijk vertel je hem het hele verhaal. Met zoveel mogelijk details en alle toeters en bellen erbij.

Is het je al opgevallen dat wanneer jij diezelfde vraag aan hem stelt, hij het antwoord vaak heel kort houdt? En jij dus niet voldoende informatie krijgt.

Aaaarhh! Zo frustrerend! En wanneer je hem bijkomende vragen stelt om duidelijkheid te krijgen, antwoordt hij ook daarop zo kort mogelijk. Misschien wordt hij zelfs boos van al jouw vragen. Een duidelijk voorbeeld van communicatie die faalt. Maar hoe komt dit toch? En wat kunnen we eraan doen om het te verbeteren? Laten we die vragen eens onder de loep nemen.

(en download zeker ook het rapport ‘5 misvattingen over mannen’ onder aan dit artikel)

 

Mannen en vrouwen communiceren op een andere manier

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat mannen en vrouwen niet op dezelfde manier communiceren. Mannen en vrouwen hebben namelijk andere doelen en intenties wanneer ze met elkaar praten.

Als vrouw wil je (wanneer je je gesprekspartner vertrouwt) met zo veel mogelijk details je verhaal overbrengen. Je blijft maar vertellen en vertellen en vertellen want je wilt zo compleet mogelijk zijn. Begrijp me niet verkeerd; dit is niet fout. Het is gewoon zoals wij vrouwen dat doen. Maar voor een man kan dit overweldigend overkomen. Want hij zoekt naar the point in je verhaal en dat komt er vaak niet.

Wanneer hij the point in je verhaal niet kan vinden, kan het zijn dat hij zijn concentratie verliest. Daardoor voel jij je misschien beledigd omdat hij niet meer luistert en je de verbinding met hem kwijt bent. Maar de hoeveelheid aan informatie die jij hem geeft is gewoon too much voor hem.

 

Miscommunicatie voorkomen: communiceer op zijn manier

Een man communiceert vaak op een efficiënte manier. Voor hem is het belangrijk om zuinig met zijn energie om te gaan. Dus hij vertelt meteen wat hij wilt zeggen. Of meteen het einde van een verhaal; the point.

Probeer de volgende keer eens op zijn manier een verhaal te vertellen. Dus meteen to the point komen. Hier zal hij veel gemakkelijker op reageren.

Een voorbeeld van jouw gebruikelijke verhaal zou kunnen zijn: “Ik ben vandaag naar de bakker geweest met mijn auto en op weg naar de bakker zag ik Emma lopen. Ik parkeerde mijn auto even langs de weg en draaide mijn raampje open. We hebben gebabbeld over de spreekbeurt die de kinderen volgende week op school moeten geven. Daarna ben ik verder gereden en heb ik een broodje gezond gekocht. Op de terugweg maakte mijn auto rare geluiden. Zou je eens willen kijken wat er aan de hand is?”

Als je diezelfde boodschap overbrengt op zijn manier wordt het dit: “Mijn auto maakt rare geluiden, kan je straks even kijken wat er aan de hand is?”

Hij zal je op ‘zijn manier’ beter begrijpen. Zonder al die details. Zo zullen jullie op een betere manier kunnen communiceren. En als hij je zelf een vraag stelt, kan je hem vragen of hij het uitgebreide verhaal wil horen of alleen de korte versie. Dan ben je zeker dat hij zijn focus niet zal verliezen.


Welke vraag van hem ga jij anders beantwoorden de volgende keer?

 

Liefs,

Anja

 

 

Share
 • >

  Verbeter je relatie!

   Download het GRATIS rapport
  '5 misvattingen over mannen'

  & begin vandaag met het verbeteren van je relaties!

  envelope
  envelope

  Don't worry, je gegevens zijn veilig bij ons!