Share

Zelfvertrouwen is de sleutel tot alles wat je wilt doen in het leven.

Er zijn allerlei strategieën, manieren van denken, gedragspatronen en praktische tips voor het verbeteren van je leven en een beter gevoel over jezelf, maar ze zijn allemaal overbodig als het basisfundament er niet is.

Dat fundament is de echte jij, de jij die je weet dat je diep vanbinnen bent. De truc is dat het zelfvertrouwen nodig is om te ontdekken en uit te dragen wie je bent.

 

De drie sleutels tot echt zelfvertrouwen

 

1. Leer je waarden kennen

Persoonlijke waarden zijn een grote passie van me. Waarden zijn een van de belangrijkste dingen die je kunt weten over jezelf en zijn van vitaal belang bij het verkrijgen van echt zelfvertrouwen.

Jouw waarden zitten diep binnen in je, in de kern van wie je bent. Ze zijn de bouwstenen, de funderingen en de pijlers voor jou. Een waarde is iets in jezelf, in anderen of in de wereld die heel belangrijk is voor je. Het kan onder meer respect, persoonlijke groei, familie, plezier, bewustzijn of vrijheid zijn.

Hoe komt het dat je je soms boos, gefrustreerd, gedemotiveerd of leeggelopen voelt? Het komt doordat een of meer van je waarden wordt ontkend, onderdrukt of verdrongen. Je ervaart dat als een negatieve ervaring, want het ontkent een fundamenteel stuk van wie je bent.

En ken je die momenten waarop je voelt dat je echt tot leven komt, dat je je geweldig voelt en wilt dat dit nooit voorbij gaat? Dat zijn de momenten waarop één of meer van je waarden worden geëerd.

Jouw waarden zijn allemaal van jou, niemand kan ze jou ooit ontnemen. Je kunt het volste vertrouwen in hen hebben, omdat ze er de hele tijd voor jou zijn. Als jij je waarden kent, kun je beginnen om keuzes te maken en je leven erop af te stemmen.

 

2. Vertrouw op jezelf

Mensen besteden te veel tijd aan het zoeken naar bevestiging dat ze het juiste doen of op het juiste pad zitten. Soms hoor je dat je goed bezig bent op het werk, of het kan een aanmoediging van een vriendin of van je partner zijn.

In plaats van uit te kijken naar deze “uiterlijke” signalen, ga eens aan de binnenkant kijken naar wat je jezelf vertelt. Hoe zit het met het vertrouwen op je eigen inzichten en intuïtie?

Dit besef maakt je aansprakelijk en verantwoordelijk voor wat je krijgt. Als je blindelings op jezelf vertrouwt en je maakt de verkeerde keuze, heb je niemand anders de schuld te geven.

Begin met luisteren naar jezelf en luister wat je intuïtie je vertelt. Wees je bewust van die stem in je en besteed aandacht aan wat ze jou vertelt. Vertrouw op jezelf om beslissingen te nemen, om jezelf aan te passen. Vertrouw erin dat je goed genoeg bent zoals je bent. Echt vertrouwen zal dan het logische gevolg zijn.

 

3. Train de spier

Vertrouwen is een spier, en net als elke spier moet je ook deze trainen en oefenen.

Stel dat jij niet veel risico’s durft nemen, dat je elke dag weet wat er gedaan moet worden en je doet het goed, maar je hebt niet echt een uitdaging om te groeien. Je weet wat je veilig en comfortabel houdt. Hoe minder risico’s jij neemt, hoe minder vertrouwen je nodig hebt, en dus hoe minder je vertrouwen groeit.

Om je spier van vertrouwen te oefenen, moet je bereid zijn om risico’s te nemen – groot of klein. Je moet bereid zijn om jezelf uit te dagen in een onbekende richting, om iets nieuws te proberen.

Stel jezelf open voor de mogelijkheden om je heen en wijs jezelf op wat je weet, wat je doet en wie je bent. Hoe meer je bereid bent om risico’s, kansen en mogelijkheden te zien, hoe meer vertrouwen je nodig hebt, en dus hoe meer zelfvertrouwen je zult ontwikkelen.

 

Mijn vraag aan jou is: wat ga jij doen om jouw vertrouwensspier te oefenen? Laat het weten in het reactieveld hieronder.

Wil jij mee een keten van Pure PowerVrouwen vol zelfvertrouwen creëren? Voel je vrij om dit bericht te delen via Facebook, LinkedIn en Twitter.

Op jouw succes!
Anja

 

Share
 • Lutgarde schreef:

  De tips zijn erg confronterend voor mij. Er is nog veel werk aan de winkel. Toch ben ik het laatste jaar tot een aantal inzichten gekomen die in de goede richting gaan. Ik heb steeds minder bevestiging nodig om te weten dat ik goed bezig ben. Toch is het wel fijn om geaprecieerd te worden.
  Groeten Lutgarde

 • Anja schreef:

  Bedankt voor je reactie Lutgarde.

  Alles wat gezegd wordt over zelfvertrouwen, kan inderdaad heel confronterend overkomen. Ik ervaar dagelijks dat heel veel vrouwen (en ook mannen trouwens) daarmee te maken hebben.

  Wat goed dat je merkt dat je steeds minder bevestiging nodig hebt. Toch hebben we deze allemaal nodig om te kunnen functioneren als mens. Echter, we verlangen teveel naar de bevestiging van anderen, terwijl de belangrijkste bevestiging die is die je aan jezelf kan geven.

  Ik zou dus zeggen: ga door met het minder nodig hebben van bevestiging van anderen, en geef in de plaats daarvan jezelf wat vaker schouderklopjes!

  Succes!
  Anja

 • Lien schreef:

  Wat vreselijk jammer dat ik verhinderd ben voor de gratis training.
  Wat een leuk initiatief en wat een power om je zondag gratis en voor niets te besteden aan anderen. Super hoor!

  Ik begin dinsdag aan een nieuwe opdracht (lang traject) en dat is al goed voor mijn zelfvertrouwen 😉
  Toch heb ik ook nog wel wat heuvels te nemen… dus ik hoop je een andere keer te mogen ontmoeten.

  groetjes Lien

 • Anja schreef:

  Wat fijn om te horen Lien, dat je zelfvertrouwen een boost heeft gekregen met het vooruitzicht van je nieuwe opdracht. In ieder geval wens ik je heel veel succes ermee!
  En die training,… Ik kan je alvast verklappen dat je daar nog een kans voor zal krijgen. Hou de nieuwsbrief in de gaten!
  Ik kijk er naar uit om je binnenkort te ontmoeten.

 • Arjanne schreef:

  Voor mij is een eye-opener dat vertrouwen een spier is die je kunt trainen. Ik ben dus zelf aan zet om mijn vertrouwen te vergroten. Het is niet iets dat je hebt of niet hebt. Bedankt.

 • Stephanie schreef:

  Ja, je zelfvertrouwen is inderdaad een spier die je kunt trainen. Ik ervaar zelf ook dat ik elke keer weer uitgedaagd word om nog meer op mezelf te vertrouwen… dan denk je dat je er bent, krijg je weer iets anders op je bordje 🙂

  De basis is voor mij respect hebben voor jezelf en jezelf accepteren zoals je bent.

  Om antwoord te geven op jouw vraag ‘wat kan ik doen om mijn vertrouwensspier te oefenen?’, dat zou voor mij zijn: meer loslaten waar ik geen controle over heb en weten: het is goed, alles is goed.

 • De Wispelaere Jelle schreef:

  Ik werk heel graag met affirmaties. Als ik een uitdaging heb die ik niet goed aandurf dan zoek ik daar een goede affirmatie voor en herhaal ik die tot als ik het zelf geloof. Ook visualisatie vind ik een handige tool, hoewel ik deze wel iets minder gebruik.

  Groetjes

  Jelle

 • >