Share

Wij vrouwen zijn volledig uitgerust om een succes van ons leven te maken. Onze combinatie van een sterke intuïtie, onze open en sierlijke handen en onze natuurlijke kwaliteit tot het scheppen van nieuw leven zal nooit droog komen te staan. Je kunt eeuwig in de flow leven – tenminste als je deze mix op de juiste manier gebruikt.


En daar wringt het schoentje nu net…

Jarenlang probeerde ik een eeuwigdurende staat van goed voelen te bereiken en in stand te houden, niet wetende wat voor een onrealistische toestand ik probeerde te bereiken.

Ik probeerde evenwicht op de mannelijke manier te bereiken! Maar als vrouw is het juist goed en natuurlijk om dit te doen op een manier die de natuur ons gegeven heeft! En dat zijn onze cyclische fases.

Hou je flow in ere

Wist je dat je als vrouw iedere maand 4 fases doormaakt? Afhankelijk van de fase waar je inzit, stijgt of daalt je hormoon niveau en dat heeft een effect op je gemoed en je energieniveau.

Vrouwenlevens en -lichamen bewegen in cyclussen. En hoe meer je in harmonie komt met je onafscheidelijk verbonden ritme van je lichaam, hoe meer je een staat van echte flow zult beleven.

Ik zal de 4 fases hier kort uitleggen, zodat je je beter kunt richten naar deze natuurlijke cyclus van je lichaam.

Fase 1: Menstruatie fase (4-6 dagen)

Deze fase is de uitgelezen tijd om te rusten, te integreren en naar binnen te keren. Gebruik deze dagen van je menstruatie om het rustig aan te doen, neem even een pauze. Ruim vanbinnen op. Oude gedragspatronen, oude manieren van denken die je niet meer dienen, kun je nu loslaten.

Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt, of je laat verzorgen; je zult je wat kwetsbaar voelen in deze periode.

Fase 2: Folliculaire fase (6-10 dagen)

Tijdens deze fase worden weer nieuwe ideeën geboren, nieuwe schoonheid, nieuw leven. Gebruik deze energie boost om je beste presentaties te geven. Plan je belangrijkste meetings en publieke vertoningen in deze periode in. Je gaat gemakkelijk nieuwe contacten aan en het binnenhalen van nieuwe deals doe je met twee vingers in de neus.

Je geweldige communicatievaardigheden maken je de ster van presentaties en feestjes. Dus ga uit en kom onder de mensen!

Fase 3: Ovulatiefase (2-3 dagen)

In deze dagen ben je een echte showbeest. Een fotoshoot laten maken, een interview geven, naar een trouwfeest gaan? Wat je ook doet en waar je ook gaat, mensen zullen kun ogen niet van je af kunnen houden! Je ziet er stralend uit, je huid gloeit en je zelfvertrouwen spat van je af.

Tijdens je ovulatiefase gaan je vruchtbaarheid en je sex drive door het dak. Wil je aan een gezin beginnen? Nu is het ideale moment! Ook zullen je zintuigen op scherp staan. Je ziet beter, ruikt en proeft meer, hebt ongelooflijk veel energie en ziet er onweerstaanbaar uit.

Ga in deze fase daten, doe de marketing van je bedrijf, laat die lang geplande fotoshoot doorgaan en doe extreme fitnessoefeningen.

Fase 4: Luteale fase (10-14 dagen)

Na je ovulatie drijf je nog steeds op de hormonen en endorfinen van je periode in de spotlight. Terwijl je daarvan afkickt, is het goed om bewust de beweging van buiten naar binnen te maken. Net zoals de bomen in de herfst hun bladeren loslaten, kun je in deze fase de glitter van je afschudden, vertragen en naar binnen gaan bij jezelf.

Plan niet teveel in je agenda en ga niet te ver van huis weg. Dit is het ideale moment om te organiseren, te schrijven en controles uit te voeren. Maak een schema voor je volgende cyclus zodat je de vier fases van de maand in je voordeel kunt gebruiken.

Het kan ook zijn dat je hunkert naar troost-eten. Let dus goed op wat en waarom je eet en zorg goed voor je lichaam.


Hoe meer je met je cyclus en hormoonniveaus meebeweegt, hoe gemakkelijker en beter je zult kunnen presteren en in de flow zijn. Maak er een gewoonte van om je agenda in de mate van het mogelijke te plannen rond de fases van je cyclus en om echt tijd te maken voor jezelf wanneer je lichaam daarom vraagt.

En nu ben ik benieuwd: op welke manier ga jij je natuur in je voordeel gebruiken en beter in de flow geraken?

Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder. Sisters, let’s connect!

En als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan met de vrouwen uit je netwerk via de Facebook, Linkedin en Twitter knoppen, zodat ook zij in flow kunnen raken.

Op jouw vrouwelijke FLOW!
Anja

Share
 • Hallo Anja,
  Zo positief had ik het eigenlijk nog nooit bekeken. Het was altijd meer van: “je bent chagrijnig” het zal die tijd van de maand wel zijn 🙂 Ik zal er eens op gaan letten. Interessant. Groet, Anneke

 • Anja schreef:

  Ja, dat is jammer genoeg de reactie die veel vrouwen krijgen Anneke, veelal omdat door het gros van de bevolking nog niet geweten is wat voor een kracht er in een vrouwelijke cyclus schuilgaat.
  Als je “de formule” kent, kun je ze dus optimaal gebruiken en inzetten.

 • Tineke schreef:

  Goed verhaal Anja! Voor de overgang was ik mij sterk bewust van deze fasen. Maar fase 4 vond ik een lastige periode. Ik wilde het liefste vertragen maar dit was vaak lastig te combineren met met werk en gezin. Fase 1 t/m 3 kon ik veel beter hanteren!

 • Marielle Meijer schreef:

  hi Anja,

  Dank je wel voor je mooie blog. Waardevol om dit nog eens te horen. Ik ben me vooral bewust van de menstruatiefase. Vanwege de belangrijke en vooral duidelijke signalen die mijn lichaam mij geeft. Ik heb geleerd hiernaar te luisteren. Goed om ook weer eens stil te staan bij de andere fases. Eigenlijk heb ik geen moeite om in de flow te komen. Ik vind het fijn om te wandelen, te fietsen en te roeien. Dat geeft me altijd weer een hoop energie.

  Hartelijke groet,
  Marielle

 • Anja schreef:

  Herkenbaar Tineke. Ik heb zelf ook vaak moeite om in die 4de fase tot rust en inkeer te komen. Dankjewel voor je reactie.

 • Anja schreef:

  Wat fijn om te horen dat je gemakkelijk in de flow komt Marielle. Zoals je zegt, luisteren naar de signalen van je lichaam is daarvoor de sleutel.

 • Sofie Van Buel schreef:

  De fases staan in mijn agenda voor volgende cyclus. Ik voel dat ik daar veel voordeel uit ga kunnen halen. Ik kijk er naar uit om het te kunnen ervaren. Momenteel zit ik in fase 4 en het voelt als een geruststelling dat ik me nu een beetje naar binnen mag keren. Straks een trouwfeest waar ik ga genieten meer met wat minder alcohol en wat vroeger naar huis. Zo voelt het goed. Ik zit ook al de hele voormiddag in de badkamer met een Wellness momentje voor het grote feest. Ik voel me helemaal opperbest. X

 • Anja schreef:

  Dat klinkt helemaal in de FLOW Sofie! Ideaal om op een rustige manier aan het feest te beginnen. Geniet er op JOUW manier van!

 • Sofie Van Buel schreef:

  Ik geniet zowaar van het weten van deze info. Ondertussen in fase 1 en ik vind het heerlijk om mezelf rust te gunnen en wat extra aandacht te geven.

 • Joke schreef:

  Hier ga ik vanaf nu toch ook bewuster mee omgaan… Door de fertiliteitsbehandelingen heb ik meer en meer het gevoel dat ik naar binnen gekeerd ben en blijf. Maar, als ik terugkijk op de periode voor we aan deze medische malle molen begonnen dan herken ik die periodes van meer naar binnen gekeerd zijn en weer naar buiten gekeerd zijn echt heel goed. Net nu kan misschien ook in mijn huidige situatie wel eens van belang kan zijn meer te focussen op deze fases ja. Eigenlijk gewoon iedere maand … Ja, ben benieuwd als ik er terug meer de aandacht aan ga schenken wat het kan betekenen voor mij. Dank je wel voor dit positieve bericht!

 • Caroline schreef:

  Ik ben het hier helemaal mee eens Anja – ik voelde deze fases en de kracht die eruit opborrelt ook écht in mij leven voor ik dat verdomde spiraal moest laten zetten.
  Ik wil het er zo graag terug uit maar het moest – hoe zou ik anders mijn te overvloedig bloedverlies aanpakken? Als ik zo niet doe kamp ik binnen een half jaar met een groot tekort aan vele stoffen in mijn bloedwaardes … vooral ijzer.
  Er is een andere manier dit op te lossen en dat is zonder twijfel luisteren naar je lichaam en erdoorheen groeien – daar ben ik overtuigd van – maar dat kan alléén mitst coaching van een PURE vrouw die deze flow en haar betekenis kent.
  Het voelt nu alsof ik niet luisteren wil naar wat mijn lichaam mij zo nodig vertellen wil – het voelt fout dat spiraaltje te dragen want ik loop weg van mijn pad en ik WIL OP mijn pad – hoe voorkom ik dat ik teveel verliezen ga en mijn gezondheid daarmee in gevaar breng?

 • >