Share

"Focus op wat werkelijk belangrijk is en handel daar dan ook naar.
Zo wordt je succesvoller, tevredener en ja, ook gelukkiger."
- Stephen Covey

Doelen stellen is gemakkelijk. Iedereen kan beslissen om volgende maand 5 nieuwe klanten binnen te halen, een boek te schrijven of een halve marathon te lopen.

Behaal jij steeds jouw voorop gestelde doelen? Of is voor jou 2 nieuwe klanten ook al voldoende wanneer je eigenlijk voor 5 ging? Schrijf je de eerste 3 pagina’s van je boek en blijft het daarbij, of ben je al lang tevreden wanneer je 4 km kan lopen?

OK, dat is al een verbetering t.o.v. de beginsituatie en je mag trots zijn dat je dit stuk al bereikte. Maar waarom zou je genoegen nemen met een vereenvoudigde versie van je ambities en niet all the way gaan?

Ik geloof dat de belangrijkste reden om niet all the way te gaan is dat je de focus op je doel verliest en dus ophoudt om naar je doel toe te werken.

Het is heel gemakkelijk om de focus op je doelen te verliezen en op een zijspoor terecht te komen. En na een tijdje laat je – bewust of onbewust – je voorop gestelde doelen helemaal gaan.

Waarom zou je met minder genoegen nemen als je de mogelijkheden hebt om veel meer te bereiken?

Hoe blijf je gefocust op je doelen?

Hier vind je 5 tips die je kunnen helpen een vlijmscherpe focus op je doelen te behouden en je het super voldane gevoel geven wanneer je je doel bereikt hebt. Voer elke stap iedere dag uit.


1. Schrijf je doelen op

Neem de tijd om je doelen op te schrijven, om ze officieel te maken. Maak je doelen onsterfelijk op papier en het zal ze veel concreter maken. Plaats je opgeschreven doelen op een plek waar je ze dagelijks kan lezen; op je bureau of langs je bed.

2. Spreek je doelen uit

Terwijl het opschrijven van je doelen ervoor zorgt dat je ze officieel maakt, is het hardop lezen van je doelen een manier om ze tot leven te brengen. Herhaal de zin zo vaak hardop, totdat je hem begint te geloven. Ga voor de spiegel staan, kijk jezelf in de ogen en spreek je doel uit.

Spreek je doelen ook uit aan de mensen rondom je. Zo zal je de steun krijgen die nodig is om ze te bereiken.

3. Visualiseer je doelen

Sta jezelf toe om te dromen. Om iets te bereiken in je leven is het nodig dat je gelooft dat je het werkelijk kan. Als je er niet in gelooft is het weinig waarschijnlijk dat je het zelfs gaat proberen. Visualisatie is een handig hulpmiddel om er écht in te geloven.

Stel jezelf zo levendig mogelijk voor dat je je doel bereikt hebt. Voel hoe het zou voelen. Voel het succes, de trots, de voldoening van het bereiken van je doel.

4. Hou je vorderingen bij

Op een gezond kritische manier reflecteren over je vorderingen helpt je om werkelijk naar je doelen toe te groeien.

Als je doel is om 10 km te kunnen rennen en je rent iedere dag zonder de afstand of je vorderingen te meten, heb je er geen idee van of je vooruitgang maakt richting je doel.

5. Keep the fire burning!

Om je blijvend te focussen op je doelen is het een goede zaak om er zoveel mogelijk tijdens je dag aan herinnerd te worden. Zet bijvoorbeeld een beeld van je doel als wallpaper op je desktop of telefoon. Hang een inspirerende poster op of verander je wachtwoord in een term die je doet denken aan je doel.


Dus begin met dagelijks je doelen op te schrijven, uit te spreken, te visualiseren, op te volgen en jezelf eraan te herinneren, en je zal een stevige focus hebben.

Hoe blijf jij gefocust op je doelen? Heb je nog tips of ervaringen? Deel ze hieronder in het tekstveld met de andere Pure PowerVrouwen.

Op jouw focus!
Anja

Share
  • Maud schreef:

    Hallo Anja,
    Bedankt voor de fijne tips. Ik werkte tot nu toe alleen met tip 5…
    Ik ga nu de andere 4 ook toepassen!
    Thanks!

  • >