Share

Ratio is niet alles

“Denk eerst goed na voordat je iets doet.” Het is wellicht een zin die je al vaak gehoord hebt. Dat komt omdat in onze maatschappij de ratio erg benadrukt wordt. Om die reden stellen wij vaak ons hoofd boven ons hart.

Begrijp me niet verkeerd: het is super dat je verstandig met zaken wil omgaan – wij hebben ons brein namelijk niet voor niets gekregen – maar ik zou je graag willen vertellen hoe voordelig het kan zijn om soms naar je hart te luisteren. Want we gebruiken ons verstand soms ook in ons nadeel.

 

Gebruik je verstand verstandig

Je verstand gebruiken kan je in vele situaties ten goede komen, maar niet altijd. Jammer genoeg kunnen wij vrouwen ons hoofd soms ook inzetten om onze angsten in stand te houden. (Tijdens een coachsessie met een cliënte vorige week, kwam dat ook weer duidelijk naar voren bij het gebruik van de Vrouwelijke Kracht CoachKaarten)

Laat ik je een voorbeeld geven: vroeger ben je regelmatig niet goed behandeld geweest door mannen. Jaren later kom je een toffe man tegen waar je een leuke tijd mee doorbrengt en na alle gezelligheid vraagt hij je mee uit voor een romantische date. Alles ging goed, tot op dit moment. Het zweet begint van je lichaam te druppen. “Oh nee, dit keer niet”, zegt je hoofd dan tegen je. Je bent namelijk bang dat hij je uiteindelijk ook weer op een slechte manier zal behandelen wanneer het de romantische toer op gaat, dus wijs je hem af.

Hoewel je zelf deze keuze maakt, voel je dat er toch iets niet helemaal goed zit. En dat is je hart dat tegen je spreekt! Als je daarnaar had geluisterd, had je wellicht wel zijn verzoek geaccepteerd. Wie weet wat voor moois er tussen jullie kon opbloeien als je van je angst, in stand gehouden door je hoofd, was afgestapt.

 

Pure PowerVrouwen - Hoofd en hart in balans

 

Beslissing genomen met mijn hart, daarna mijn hoofd ingezet

Zelf zat ik in 2010 in een situatie waar ik een nieuwe woning aan het zoeken was. Al vele huizen had ik bezichtigd, maar geen enkel voldeed aan mijn eisenlijstje. In een gefrustreerd moment kwam deze gedachte op: “dan moet ik mijn eigen huis maar bouwen!”. Meteen voelde ik dat mijn hart een salto maakte van blijdschap. Mijn hoofd schreeuwde echter: “Nee, dat kan je financieel niet aan! Nee, je hebt 2 kinderen waar je voor moet zorgen! Nee, er gaat geen enkele bank een financiering geven!”

Je snapt het al: alle alarmbelen gingen aan in mijn hoofd. Maar mijn hart gaf wel aan dat ik het moest doen. Nu heeft het leven mij in het verleden al vaak geleerd dat wanneer ik mijn hart niet volgde, ik daarna op de proef gesteld werd. En uiteindelijk werd ik toch steeds ‘geforceerd’ om mijn oorspronkelijke gevoel te volgen. Een lastige weg…

Deze keer koos ik dan maar voor de korte pijn, dwars door mijn rationele angsten heen: ik volgde mijn hart, besliste om te gaan bouwen. En na het maken van die beslissing heb ik mijn hoofd ingezet om een actieplan op te stellen zodat alle stappen van het bouwproces goed zouden verlopen. Het resultaat? 9 maanden na de beslissing om te gaan bouwen kon ik samen met mijn 2 kinderen in het huis gaan wonen.

 

Hou je hart en hoofd in balans

Zie je hoe snel je – wanneer je hoofd in strijd is met je hart – gaat twijfelen over jouw keuze? Daarom is het heel belangrijk om je hart en hoofd in balans te houden. De kunst is om te weten wanneer je welke van de twee het beste kan inzetten.

In de meeste gevallen raad ik je aan om je intuïtie te volgen; de stem van je hart. Nadat je hebt geluisterd naar je hart kan je je hoofd gebruiken om oplossingen te zoeken die eventueel nodig zullen zijn na het maken van je beslissing. Je accepteert bijvoorbeeld wel het verzoek van je date. Dat doe je met je hart. En daarna gebruik je je verstand om na te denken over geschikte manieren om de beste tijd te kunnen doorbrengen met elkaar.

Het in evenwicht houden van je hoofd en hart zorgt voor een veel diepere band met jezelf. Je zal merken dat je je veel beter voelt als je eenmaal de balans hebt gevonden.

Wanneer was de laatste keer dat jouw hoofd en hart in strijd waren met elkaar? Laat het weten in het commentaarveld hieronder.

 

Al mijn liefde en veel succes,
Anja

 

 

 

Share
  • >