Share

Deze week is het internationale vrouwendag. Dit is de ideale gelegenheid om de vrouwen te vieren die vanuit alle hoeken van de wereld bijdroegen aan onze sociale samenleving, economie en politiek. Stuk voor stuk zijn het allemaal inspirerende vrouwen.

Om geïnspireerd te raken door vrouwen is het nodig je met hen te verbinden, hun boeken te lezen, van hen te leren, naar hun verhalen te luisteren, enz.

Vele vrouwen hebben mij geïnspireerd op mijn levenspad. Vandaag wil ik graag 5 inspirerende vrouwen uitlichten die mij geraakt hebben, die een vonk in mij hebben wakker gemaakt met hun TED-talk. Pure PowerVrouwen die op hun eigen(wijze) manier een bijzondere bijdrage leveren aan onze wereld. Geniet ervan!

Het verhaal van 5 inspirerende vrouwen


1. Kaouthar Darmoni: ‘Dare to be Feminine for Guts Sake!’

Deze ambassadrice van de “womb-power” is als kind gefrustreerd geraakt door de onderdanige houding van vrouwen in haar Tunesische cultuur. Ze ontvluchtte haar geboorteland om zichzelf te kunnen zijn en ging gender-studies volgen. Kaouthar Darmoni vraagt zich af waarom we vrouwen mannelijker willen maken en mannen vrouwelijker. Zij is ervan overtuigd dat vrouwen zelf hebben bijgedragen aan hun onderdrukking.

Het is prachtig hoe zij met haar vrouwelijkheid in het leven staat én de hele zaal kan verleiden tot een vrouwelijke godinnendans.


2. Ash Beckham: ‘We’re all hiding something. Let’s find the courage to open up’

In deze Ted-talk vertelt Ash Beckham hoe ze door haar uiting als lesbienne heeft geleerd om menselijkheid in ieder van ons te waarderen en inzicht te krijgen in de pijn die we allemaal doorstaan. Ze heeft geleerd om lastige gesprekken aan te gaan met openheid. Haar gemakkelijkste lastig gesprek dat ze ooit had met het pannekoekenmeisje is aandoenlijk.

Ze stelt dat een kast geen plaats is om je leven te leiden, voor NIEMAND. Haar belangrijkste statement: “Verontschuldig je voor wat je hebt gedaan, maar NOOIT voor wie je bent.“


3. Amy Cuddy: ‘Your Body Language Shapes Who You Are’

Dat lichaamstaal van invloed is op de manier hoe anderen ons zien, weten we al langer dan vandaag. Amy Cuddy, sociaal psychologe aan de Harvard Business School, laat zien dat je houding en je lichaamstaal ook invloed heeft op de manier zoals je jezelf ziet. We zijn volgens haar zelfs in staat om onze hormoonhuishouding te sturen, simpelweg door een bepaalde houding aan te nemen.


4. Elizabeth Lesser: ‘Take the other to lunch’

Elizabeth Lesser heeft het over de spanningen die heersen tussen (groepen) mensen doordat velen de neiging hebben om over alles en iedereen te oordelen waar ze het niet mee eens zijn. Zij maakt van haar leven een spiritueel avontuur en onderzoekt de twee kanten van de menselijke natuur die deze spanning oproept (ze noemt deze de mysticus en de krijger).

Elisabeth komt met een geniaal voorstel om de open dialoog aan te gaan: vraag iemand waarvan je duidelijk van mening verschilt om samen te lunchen en stel nieuwsgierig vragen om te ontdekken wat er werkelijk in zijn of haar hart omgaat. Wie neem jij mee uit lunchen?


5. Rita Pierson: ‘Every Kid Needs a Champion’

Rita Pierson, die al 40 jaar lerares is, hoorde ooit een collega zeggen: “Ik word niet betaald om de kinderen aardig te vinden.” Haar reactie was: “Kinderen leren niet van mensen die ze niet aardig vinden.”

Zij doet hier een bezielende oproep aan leerkrachten en docenten om te geloven in hun leerlingen en verbindingen met hen aan te gaan op een menselijk, persoonlijk niveau. En oh my god, kan zij overtuigend en inspirerend vertellen zeg!

En nu ben ik benieuwd wie jou het meest geïnspireerd heeft. Welke inspirerende vrouwen hebben een effect gehad op jouw leven?

Vertel het ons in het commentaarveld hieronder en deel jouw verhaal.

En als je dit artikel waardevol vindt, is het fijn als je het deelt via de knoppen hieronder.

Op jouw inspirerend verhaal!
Anja

Share
 • Anja,
  Wat een geweldige vraag!
  De eerste naam die in mij op komt is Oprah.
  Toen Oprah voor het eerst op TV kwam was ik ongeveer 15 jaar denk ik.
  Een leeftijd dat je zoekende bent naar jezelf. Wie ben ik? Wat vind ik ergens van? Omdat ik in mijn eigen omgeving niet echt veel inspirerende mensen had vond ik het heerlijk om naar haar progamma’s te kijken. Deze programma’s hebben mij voor een deel gevormd tot wie ik nu ben.

 • Saskia Steur schreef:

  De twee vrouwen die mij vooral hebben geïnspireerd in mijn leven zijn Steffi Graf en Oprah Winfrey. Steffi vind ik op en top een sportvrouw, integer, altijd vriendelijk, betrouwbaar, the whole package heeft die voor mij. Ik heb daar van geleerd – niet alleen toen ik zelf nog tenniste – maar ook daarna dat ik mijn doel voor ogen moet houden en stap voor stap mijn pad belopen. Met de integriteit en vriendelijkheid die ik belangrijk vind.

  Oprah, ja, waarom zij mij inspireert? Haar hele reis vind ik waanzinnig inspirerend. Wat een pure vrouw. Ik luister vaak naar haar video’s en leer daar elke keer weer van om bij mijn eigen authenticiteit te blijven.

 • Anja schreef:

  Dankjewel voor je reactie Saskia.
  Steffi Graf ken ik niet echt. Goed om te horen, ik ga eens wat zaken over haar opzoeken.
  Voor Oprah deel ik absoluut je mening! Ook zij heeft mij vaak diep geroerd en geïnspireerd.

 • Wat een confronterende vraag, Anja. Ik had hier nog nooit echt over nagedacht. Maar als ik eerlijk ben, heeft mijn beppe (oma) waarschijnlijk het meeste invloed op mij gehad in dat opzicht. Hoewel het haar in die tijd niet altijd in dank werd afgenomen, was zij een zelfstandige vrouw, met een baan en ze zette zich enorm in voor de gemeenschap en allerlei goede doelen. (En niet zozeer voor het huishouden 🙂 Na haar dood is er zelfs een paviljoen naar haar vernoemd. Hoe cool is dat? http://www.zuilenenvecht.nl/antje-drijver-paviljoen/over/

 • Anja schreef:

  Wat geweldig Anneke dat jouw oma zo’n fantastisch voorbeeld heeft gegeven voor jou en dat jij erdoor geïnspireerd bent geraakt. Mooi dat je van zo dichtbij mocht meemaken wat ze voor haar omgeving aan goeds heeft gedaan. En ik kan me voorstellen dat de naamgeving van dat paviljoen de kers op de taart was.

 • Dit is een vraag die ik niet zo goed kan beantwoorden. Ik denk dat ik door de jaren heen geïnspireerd ben door het lezen van boeken waarin vrouwen een belangrijke rol spelen. Het eerste filmpje pakte me direct, prachtig hoe ze de zaal (met mannen erbij) durft te bespelen met haar krachtige vrouwelijke uitstraling!

 • Anja schreef:

  Ik begrijp je helemaal Esther! Ik kan me heel goed voorstellen dat op een leeftijd van 15 jaar de bijzondere levensvisie van een Pure PowerVrouw als Oprah recht in het hart binnenkomt.
  Zij is ook voor mij een voorbeeld geweest.

 • Anja schreef:

  Vrouwen in boeken kunnen natuurlijk ook een inspirerende rol spelen Tineke. Het hoeft ook niet altijd helemaal duidelijk te zijn, dat kan ook op een onbewust niveau werken.
  Ja, mooi hè hoe die Kaouthar haar vrouwelijkheid helemaal niet onder stoelen of banken steekt, maar gewoon zichzelf blijft, met heel haar vrouwelijkheid, en daarmee de hele zaal meekrijgt. Van deze 5 is zij toch wel mijn favoriet.

 • >