Share

Voel jij je ook niet lekker worden bij de gedachten om NEE te zeggen, omdat je vreest de ander teleur te stellen? Voor vrouwen is NEE zeggen vaak een big issue.

De waarheid is dat wij vrouwen er een big issue van MAKEN als we NEE moeten zeggen. We zijn bang dat we hierdoor iets verschrikkelijks hebben gedaan en op een of andere zwarte lijst terechtkomen.

Je bent bang dat mensen boos op je zullen zijn, dat je voor egoïstisch wordt gezien, dat je het anderen te moeilijk maakt met hun leven. Maar besef je dat veel van deze obstakels zelf gecreëerde overtuigingen zijn, en dat ze niet echt zijn? (Je kan deze overtuigingen loslaten met de techniek van het loslaten. Aan het einde van dit artikel kan je deze techniek downloaden.)

Nee zeggen is echt een voorrecht en zou niet zo moeilijk mogen zijn als wij het ervan maken. En het goede nieuws is: NEE zeggen is een vaardigheid die je kunt aanleren!

5 simpele tips om NEE te zeggen zonder je schuldig te voelen

1. Het is OK om nee te zeggen

Het maakt niet uit met wie je spreekt en welke de situatie is, je hebt altijd het recht om nee te zeggen. Zelfs als het om je baas gaat en je denkt dat je geen nee kan zeggen, besef dan dat het je eigen keuze is wanneer je ja zegt, omdat je niet bereid bent om de gevolgen te dragen van het nee zeggen.

2. Ken je prioriteiten

Welk is je grootste doelstelling voor dit jaar? Wil je er graag alles aan doen om deze doelstelling te bereiken? Of wil je nieuwe commitments maken waardoor je grote doel naar achter wordt geschoven? Het is gewoon een kwestie van kiezen.

3. Schrijf het op

Als je niet goed weet hoe je het gesprek moet aanpakken, lucht dan eerst je hart in een mail die je niet zal versturen. Schrijf al je angsten en frustraties op, spui gerust je gal uit. Hierdoor komen je gedachten op een rijtje te staan, waardoor het veel gemakkelijker is om je antwoord te geven.

4. KISS

Keep it simple, sweetheart! Je hoeft jezelf niet tot in het oneindige te verantwoorden. Zeg simpelweg NEE en geef de hoofdreden waarom. Als je een heel verhaal gaat doen over het waarom, bezorg je niet alleen de ander onnodig veel details, ook zal je dan onzekerheid uitstralen.

5. Zorg voor een alternatief

Dit is niet absoluut nodig, maar je kan een alternatief aanreiken, waardoor die ander toch zijn beoogde resultaat kan behalen. Bijvoorbeeld als iemand je wil inhuren voor een project en je kan dit niet aannemen omdat je het te druk hebt, kan je enkele leads van andere professionals geven waarvan je weet dat ze ook goed werk zullen afleveren. Op die manier help je de vraagsteller toch uit de nood.


Voel je nooit meer schuldig, zeg gerust NEE! Want als je NEE zegt tegen een ander, zeg je JA tegen jezelf.

Op die manier kun je meer balans in je leven ervaren. Door nee te zeggen creëer je ruimte om dingen te kunnen doen die jij leuk vindt. Eén van de onderwerpen waar we tijdens de GRATIS VrouwenPower BootsCamp mee aan de slag gaan is NEE zeggen. En dat is nog maar het topje van de ijsberg!

Welke is/was jouw grootste angst, jouw grootste overtuiging bij het nee zeggen? Of misschien heb je nog een bijkomende tip hoe je NEE kunt zeggen zonder je schuldig te voelen. Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder.

Vindt je dit artikel waardevol? Deel het dan op Facebook, Twitter, LinkedIn.


​Op jouw NEE!
Anja

Loslaten is een techniek die je kan leren.
​Download hier de 5 stappen van het loslatingsproces.

Share
 • Wendy Lemmens schreef:

  Ik was vroeger een heel onzeker iemand, neen zeggen stond niet in mijn woordenboek. Ik was gewoon bang dat als ik nee zei de persoon in kwestie kwaad op me zou zijn of een discussie zou uitlokken. Ben of was ook niet zo sociaalvaardig om mezelf te verdedigen. Ja zeggen was de gemakkelijkste manier om door het leven te gaan, maar ikzelf voelde mij er niet goed bij. Ondertussen heb ik geleerd dat, als iemand kwaad is als ik nee zou zeggen, dat het probleem is van die persoon zelf. Mijn zelfzekerheid is ondertussen voor een deel gegroeid door deze stelling te volgen. Heb meer rust gevonden in mezelf wat belangrijk is om als een gelukkiger mens door het leven te gaan.

 • Anja schreef:

  Wat goed Wendy dat je deze rust gevonden hebt. Prachtig dat je nu steviger in je schoenen staat door vaker nee te durven zeggen!

 • Annelies H schreef:

  Heel herkenbaar voor veel vrouwen denk ik of toch zeker voor mezelf: ‘Wat als ze me dan niet graag meer gaan zien’?

 • Nathalie B schreef:

  Voor mezelf vind ik de KIS-tip heel leuk. Vind het ook belangrijk om geen verwachtingen te hebben naar de reactie toe… Het is wat het is:-)

 • Anja schreef:

  In mijn praktijk hoor ik inderdaad heel vaak de angst dat anderen boos zullen zijn wanneer je nee zegt.
  Je bent hier absoluut niet de enige in, Annelies!
  Een goede tip: gebruik de tips.

 • Anja schreef:

  Ja Nathalie, als je verwachtingen hebt, kan je altijd teleurgesteld geraken. Het is goed om deze achterwege te laten.
  En zoals je al aangeeft: niks is positief of negatief; het is wat het is.

 • Raquel schreef:

  Idem over here.. (i.v.m. de eerste reactie van Wendy).
  Vroeger kon ik ook moeilijk nee zeggen, maar na veel gereisd te hebben en verschillende jobs te hebben gehad etc. heb ik meer ervaring opgedaan en toch wel wat uit het leven geleerd. Nee zeggen, gaat me nu veel beter af. Als je volledig achter je argumentatie staat, zie ik er geen probleem in. Wat de andere persoon er dan van vindt… tja…

 • Anja schreef:

  Wat de ander ervan vindt, is niet jouw probleem. Zolang je de ander (inclusief zijn mening) in zijn waarde laat, zolang je vanuit zuiverheid en zonder oordeel hierin staat, is het OK.

 • >