Share

Ben jij een kind van gescheiden ouders of bleven je ouders bij elkaar “voor het bestwil van de kinderen”? Dan heb je wellicht geen voorbeeld gehad van hoe goed werkende relaties eruit zien.

Onderzoek toonde aan dat familiepatronen en –gewoonten tot 7 generaties kunnen doorgegeven worden. Wat er misging bij je ouders, je grootouders, je overgrootouders,… heeft een groot effect op je eigen relaties. Als je zelf een positieve liefdevolle relatie wilt hebben, is het nodig dat je de negatieve gewoonten van je ouders NIET overneemt in jouw relatie, en ze dus ook NIET doorgeeft aan je eigen kinderen.

 

Eigen wereldje binnen je relaties

De praktijk laat zien dat veel koppels het niet gemakkelijk vinden om ongezonde relatiegewoonten naast zich neer te leggen en op een positieve manier verder te gaan. Al te vaak kom ik koppels tegen die in de – wat ik noem – Ice Age zitten.

Door steeds terugkerende relatiethema’s die niet aan de bron opgelost raken voelen beiden zich niet begrepen door de ander en ontstaat een emotionele disconnectie. Ze zien geen andere uitweg dan te vluchten in hun eigen wereldje en in die niet-verbondenheid te blijven; hun partner begrijpt hen immers toch niet. Het gevolg is dat ze ongelukkig bij elkaar blijven en zich eenzaam voelen in hun relatie.

 

Vluchten leek dé oplossing

Als jij bij gescheiden ouders of in een moeilijke gezinssituatie opgroeide, herken je wellicht het verscheurende gevoel uit loyaliteit voor je beide ouders. Je wilde als kind goed doen voor beiden en je vond het moeilijk om de kant van je moeder te kiezen, omdat je bang was je vader daarmee te kwetsen en andersom. Het was gemakkelijker om je terug te trekken in je eigen wereld, verdrietig omdat je je niet begrepen voelde.

Misschien wilde je als puber zo snel mogelijk het huis uit gaan. Of wilde je zo ver mogelijk weg gaan wonen van je ouders, om op je eerste echte eigen plek met een zucht van opluchting aan te komen, omdat je dacht eindelijk onafhankelijk te zijn. Echter na verloop van jaren ontdekte je tot je grote schrik dat je meer en meer denkt en doet als je ouders, of dat je in vergelijkbare patronen bent terechtgekomen als die van hen. Helaas moet je toegeven dat jouw relaties niet van een leien dakje lopen…

Met indertijd weg te lopen van je ouders heb je de problemen niet opgelost, je hebt daarmee enkel de problemen de rug toegekeerd. Want onopgemerkt blijft het voorbeeld van de destructieve relatie van je ouders bij jou sluimeren. Onbewust maak je dezelfde keuzes als hen, gedraag je je op een gelijkaardige manier als je ouders. Je hebt daarmee de sleutel in handen voor het in stand houden van je zelfsabotage. Want de thema’s uit de relatie van jouw ouders blijven je achtervolgen in je partnerkeuze en de manier waarop je je eigen bedrijf of je carrière saboteert.

 

Durf te kijken!

“Maar wat moet ik dan doen?!?”, zul je je afvragen. Je kunt je natuurlijk zoals velen storten in je werk of je heil zoeken bij spiritualiteit, valium of gesprekstherapie, omdat je denkt op die manier je oude wonden te kunnen helen. Al deze zaken kunnen in sommige gevallen tot op bepaalde hoogte helpen, maar pakken vaak niet de werkelijke bron van het probleem aan.

De eerste en belangrijkste stap om negatieve relatiepatronen te doorbreken is om jezelf te leren kennen, je bewust te zijn van de dingen die je doet en waarom je ze doet. Welke is de werkelijke oorzaak van je gedragingen en gewoonten? Durf onder ogen zien wat jou drijft en waarom je relaties uitpakken zoals ze dat doen.

 

Verandering aan de bron

De volgende stap is om de ongezonde gewoonte tot in de kern te veranderen. Het is maar pas wanneer je de dingen aanpakt bij hun werkelijke bron, dat er échte verandering kan komen. Als in je tuin een doornstruik groeit, kun je de takken afknippen. Maar blijft hij dan weg? Heb je hem dan werkelijk verwijderd? Nee, je zult al vlug merken dat de stekelige takken opnieuw beginnen te groeien. Als je de doornstruik voor altijd wilt verwijderen uit je tuin, zul je hem met de wortel eruit moeten halen.

Precies hetzelfde gaat het met je gewoonten die je relaties beïnvloeden. Je relationele thema’s kun je tot aan de wortel transformeren met familieopstellingen. Met deze wetenschappelijk onderbouwde methode kun je opnieuw innerlijke rust vinden. Je kunt er een gezondere verbinding met je roots mee tot stand brengen, waardoor je meer vrijheid en vitaliteit voelt in je leven, en je relaties zullen in balans raken.

Als jij je relaties voor eens en voor altijd wilt verbeteren, kun je met familieopstellingen snel helder krijgen waar de knoop precies zit. Op deze manier komt er ruimte en kun je de manier waarop je relaties lopen transformeren.

Binnenkort gaan we met een paar mensen naar de Belgische Ardennen om daar een gans weekend rond opstellingen te werken. Iedereen krijgt de kans om zijn/haar eigen opstelling te laten doen. Wil jij dat ook? Wil jij ook je relationele thema’s voor eens en voor altijd aan de bron aanpakken en je relaties in balans krijgen? Je bent welkom!

 

 

Nu ben ik benieuwd welke thema’s je in jouw relatie herkent. Welke gewoonten, gedragingen of patronen in je relatie wil jij graag transformeren? Welk onderdeel van je relatie wil jij in balans krijgen?

Als je wil, kun je het hieronder in het reactieveld delen.

In Liefde,
Anja

 

Share
 • >

  Verbeter je relatie!

   Download het GRATIS rapport
  '5 misvattingen over mannen'

  & begin vandaag met het verbeteren van je relaties!

  envelope
  envelope

  Don't worry, je gegevens zijn veilig bij ons!