Share

Vorige week sprak ik tijdens een opleiding met enkele mensen over de vrouwen die meer evenwicht in hun leven krijgen door het inzetten van hun vrouwelijke kracht. “Wat is dat dan precies, die vrouwelijke kracht?” vroeg één van de vrouwen in de groep.

Het is een vraag die ik wel vaker krijg:


Wat is vrouwelijke kracht precies?

Om deze vraag te beantwoorden neem ik je mee naar lang geleden, ver in onze geschiedenis, naar de tijd dat vrouwen geëerd werden als sterke, mooie, creatieve, sensuele wezens. Dat was in de tijd dat de mens nog sterk verbonden was met het ritme van de aarde en steeds leefde ‘op het randje’. Het overleven van de mens als soort was helemaal afhankelijk van onze vaardigheid om in harmonie met de natuur te leven.

Het vrouwelijke aspect was onontbeerlijk voor het voortzetten van onze soort en het heilige vrouwelijke werd overal ter wereld geëerd als de schepping van het leven.

Deze scheppingskracht is de grootste vrouwelijke kracht en valt simpelweg niet te ontkennen: wij mensen zouden er nu niet zijn zonder de vrouw.


Vrouwelijke kracht onderdrukt

De vrouw en haar scheppingskracht werd niet altijd geëerd. Denk bijvoorbeeld maar aan de onderdrukking en het misbruik van de vrouw in de middeleeuwen. Er heerste een panische angst voor de vrouwelijke kracht. Vrouwen hebben deze angst opgeslagen in hun lichaam, in hun baarmoeder, en deze angst en pijn doorgegeven aan hun dochters, eeuwenlang…

En hoewel deze donkere eeuwen gelukkig lang achter ons liggen, toch kan het ook in deze moderne tijd nog steeds verdomd verstikkend voelen om als vrouw door het leven te gaan. Je hebt zoveel te bewijzen, gelooft dat je geen complimenten mag accepteren en tegelijkertijd doe je erg je best om de misvattingen van je zogenaamde zwakheden te weerleggen, die als mythes doorheen de tijd zijn ontstaan.

Je denkt dat je resultaatgericht moet zijn om jezelf ervan te overtuigen dat je iets waard bent in een wereld die vooral mannelijk ingericht is.


Ontembare vrouw

Wat ik merk is dat er nu weer een kanteling bezig is waarin de vrouw zich steeds meer bewust wordt van zichzelf en haar diepste aspecten begint te begrijpen.

Er is geen enkel moment in de geschiedenis dat zo geschikt is als NU om de angst en de pijn die eeuwenlang in onze vrouwenlichamen werd opgeslagen te helen en te transformeren.

We zijn er klaar mee met te knielen bij het altaar. We zijn klaar met de schaamte om ons vrouw zijn, die altijd vermomd werd als ‘heilige’ woorden. De wereld heeft weer behoefte aan de wildheid van de vrouw.

Ja bijzondere vrouw, je mag weer gaan voelen, je mag weer op blote voeten naakt rond het vuur dansen onder de heldere gloed van de volle maan. Jij mag weer de ontembare vrouw zijn die altijd diep in jou verborgen zat. Je mag weer de kracht van het creëren volop gaan LEVEN.

(foto: Arthur Rackham)

Leven geven

Creëren zit niet alleen in het geven van menselijk leven, het kan op vele andere manieren geuit worden. Creëren is zo’n bijzonder proces! Zo zijn we samen met enkele vrouwen een plek aan het creëren in een prachtig gebied. Het is een hele bijzondere plek die we willen inrichten om samen te zijn, samen te leren, samen te delen,… om samen vrouw te zijn.

Deze bijzondere plek zal vooral een plek van verbinding worden, een plek waar we onze vrouwelijke krachten kunnen bundelen en neerzetten. Een plek waar we een bedding kunnen creëren voor de heling van de eeuwenoude pijn van de vrouw en van Moeder Aarde.

En hoewel er heel wat uitdagingen liggen in dit project geloven we dat het mogelijk is om met de zachte vrouwelijke kracht mogelijk te maken wat we zo graag willen, wat we zo goed voelen waar deze plek voor bestemd is.

Nu ben ik benieuwd: op welke manier creëer jij? Op welk gebied geef jij uiting aan je vrouwelijke kracht? Laat het weten aan de andere vrouwen, inspireer hen zodat ook zij op hun beurt leven kunnen geven, kunnen creëren en bijdragen aan de heling van de vrouw.

Als je dit artikel waardevol vindt, is het fijn als je het deelt op Facebook, LinkedIn of Twitter.


​In Liefde,
Anja

Share
 • Tineke schreef:

  Ik denk dat mijn intuïtie mijn vrouwelijke kracht is. Aanvoelen wat er achter de woorden zit, wat er bedoeld wordt. Ik heb lange tijd gedacht dat ik door hard werken en prestaties leveren kon laten zien wat ik waard ben. Maar sinds ik beter heb leren luisteren naar mijn gevoel, ontwikkelt mijn intuïtie zich en kijk ik anders naar presteren om gewaardeerd te worden.
  Je bent immers meer dan je prestaties!

 • Nou, ik denk dat ik dit doe door mezelf te zijn. Door mij niet door anderen te laten leiden, maar door mijn eigen weg te gaan. En dan zowel zakelijk als privé te staan voor dat waar ik in geloof.

 • Ilse Peeters schreef:

  Ik heb eerst een zware burn-out moeten hebben vooraleer ik mijn vrouwelijke kracht toeliet. Ik heb me altijd zo willen bewijzen, vooral met mijn verstandelijke kwaliteiten. Nu coach ik mensen met perfectionisme en vooral vrouwen die zich van kinds af aan een andere rol hebben aangemeten dan de rol die ze wilden spelen, die van de krachtige, gevoelige en liefdevolle vrouw.

 • Hannie Idsardi schreef:

  Wat een prachtig verhaal, ook ik word me weer bewust van mijn vrouwelijke kracht. Wat kwetsbaarheid leek lijkt nu krachtiger te worden omdat ik het de ruimte geef. De boeken van de grootmoeders helpen me daarbij, leerzame boeken waarbij ik soms de grootmoeders kan voelen.

  Lieve groet, Hannie

 • >