Share

In mijn praktijk zie ik een enorm probleem bij vrouwen: ze geven zichzelf op hun kop omdat ze te vaak de onweerstaanbare drang hebben om hun partner te pleasen. En daarbij voelen ze zich ook nog eens slecht omdat ze niet gehandeld hebben volgens hun eigen waarden.

Iedere vrouw die dit onderwerp bespreekbaar maakt in haar coachtraject, wil absoluut stoppen met pleasen. Maar kan dat wel?

 

Het zit in je natuur om te pleasen

Eerst en vooral: het is niet nodig om jezelf op je kop te geven als je weer de neiging hebt om je partner te pleasen. Het is namelijk iets instinctiefs. Het zit in je. Als vrouw streef je ernaar om hem te pleasen omdat je wil dat hij jou beschermt in geval van nood. Waarschijnlijk ben je je daar niet bewust van.

Fysiek gezien is een man meestal sterker en groter dan een vrouw en hier wordt dan ook de onbewuste verhouding tussen man en vrouw duidelijk: de vrouw wil graag dat de man haar beschermt.

Want stel je maar eens voor dat er straks een beer of een tijger voor je staat die in jou een lekkere prooi ziet. Dan heb je dus die sterke man in je buurt nodig om jou te beschermen tegen dat roofdier. Maar wat nu als je vanmorgen zijn koffie te slap hebt gezet?! Dan ben je bang dat hij jou niet meer aardig vindt en jou niet voor die beer zal beschermen. Instinctief kún je dus niet anders dan hem te pleasen.

(Mannen zijn in dit verhaal trouwens niet vrij van instincten. Zij willen juist de beschermer van de vrouw zijn.)

 

Jij kiest

Nu je weet dat de neiging om te pleasen iets instinctiefs is, kan je minder strikt zijn t.o.v. jezelf. Want instincten behoren toe aan de oermens die in jou huist; aan de Wilma Flintstone in jou. Die oermens is maar één onderdeel van jou als vrouw. En alle instincten van de Wilma Flintstone in jou zullen in alle soorten situaties eerst de kop opsteken, ook zonder dat je dat wil.

Je hebt ook een andere kant en dat is de bewuste mens in jou. Wanneer de onweerstaanbare drang opkomt om je partner te pleasen, weet je nu dat je dat niet had kunnen tegenhouden. Dus je hoeft je niet op de kop te geven!

Wat je wel kan doen is ervoor kiezen om een bewuste keuze te maken. Je begrijpt dat het instinct om je partner te willen pleasen er eerst was, maar je weet dat er geen gevaar dreigt en je leven er niet vanaf hangt als je hem niet pleast.

 

Acceptatie

Accepteer dus dat je niks kan doen aan je drang om te pleasen. En wees je ervan bewust dat JIJ de beslissing neemt wat je gaat doen. Op die manier ben je lief voor jezelf en kan je jezelf en je gevoelens beter accepteren. Heb je daadwerkelijk zin om te pleasen? Doe het! Wil je het toch niet doen? Laat het gevoel dan los.

Wat je keuze ook is, accepteer ze. Het accepteren van je keuzes, van je gevoelens én van jezelf zal je een veel gelukkiger mens maken.

 

Wanneer had jij voor het laatst de drang om je partner te pleasen?

 

Liefs,

Anja

 

Share
 • Do schreef:

  Leuk leuk

 • >

  Verbeter je relatie!

   Download het GRATIS rapport
  '5 misvattingen over mannen'

  & begin vandaag met het verbeteren van je relaties!

  envelope
  envelope

  Don't worry, je gegevens zijn veilig bij ons!