Share

Sterke vrouwen weten wat ze willen. Ze laten zich door niemand afschrikken en banen zich een weg doorheen kritiek totdat ze hun doel bereikt hebben. Ze kunnen het verleden loslaten, hebben een gezonde balans tussen hun hoofd en hun hart en ze nemen voldoende tijd voor zichzelf. Maar hoewel ze worden benijd door vrouwen die zich onzeker voelen, hebben sterke vrouwen ook zwakheden. Zwakheden die ik bij veel sterke vrouwen tegenkom.

De 3 grootste zwakheden van sterke vrouwen

1. Zelfvertrouwen creëren op de mannelijke manier

Regelmatig worden sterke vrouwen door hun omgeving als een bitch gezien. Dat komt vaak doordat zij zelfvertrouwen op de mannelijke manier in hun leven hebben geïntegreerd.

Deze mannelijke manier van zelfvertrouwen creëren is gebaseerd op prestaties, net zoals de mannen in de oertijd op jacht gingen om een wild beest te vangen. Wanneer zij met een hert of buffel naar huis terugkeerden, was heel het dorp tevreden omdat de stam dan geen honger hoefde te lijden. Ze werden geëerd om deze prestaties. Ook streden mannen vaak om territorium en bezit.

Deze prestatiedrang en strijd zijn mannelijke aspecten waar sommige sterke vrouwen zich mee identificeren en het gebeurt niet zelden dat ze dan in ieder ander een concurrent zien waarmee ze de strijd menen te moeten aangaan. Dit is de de mannelijke variant van zelfvertrouwen winnen.

Dat wil niet zeggen dat je als vrouw geen zelfvertrouwen kan opbouwen. Dit kan wel degelijk door je vrouwelijke, verbindende en sociale aspecten in te zetten. Op die manier blijf je trouw aan je vrouwelijke natuur én bouw je stelselmatig ook een gezond zelfbeeld op.

2. Zich onkwetsbaar opstellen

Iedereen is kwetsbaar. Ja, iedereen! Je kan het in alle toonaarden ontkennen, je kan het negeren, doen alsof je echt sterk bent en niets jou kan raken, maar de waarheid is dat je er niet aan kan ontkomen.

Een vrouw voelt zich zwak wanneer ze weerstand biedt aan haar eigen kwetsbaarheid.

Toen ik 5 jaar was schreeuwde mijn vader tegen me: “Omdat jij zo’n stout kind bent, ligt mama al maanden in het ziekenhuis!”

Dat ene zinnetje heeft zó’n grote impact op me gehad, dat ik op dat moment besloot om me nooit nog kwetsbaar op te stellen. Op die jonge leeftijd had ik natuurlijk nog niet het begripsvermogen van nu, maar terugkijkend op die tijd kan ik niet anders dan te zien dat dat was wat ik gedaan heb. Ik besloot dat niemand mocht zien hoeveel pijn ik had. Iedereen moest zien hoe sterk en onkwetsbaar ik was.

Op den duur begon ik het zelf te geloven dat ik onkwetsbaar was, dat niets me kon raken.

Maar wat er werkelijk aan de hand was, was dat ik een dikke stevige muur rondom mij had gebouwd die niemand toeliet om te dicht bij me te komen. Ik hield iedereen op een veilige afstand. En ondertussen speelde ik de sterke vrouw… Tot ik er aan onderdoor ging, want je sterk voordoen vreet bergen energie!

Pas toen ik leerde dat het durven voelen en tonen van mijn kwetsbaarheid juist mijn grootste kracht is, voelde ik hoe sterk ik als vrouw echt ben. Geen weerstand meer bieden aan het gevoel van onkwetsbaarheid maakte dat ik mijn zwakte kon transformeren in een sterkte.

3. De hormonale werking van hun lijf niet voldoende kennen en begrijpen

Wanneer een vrouw de werking van haar hormonen kent en begrijpt, kan ze haar reacties aanpassen op wat haar lijf nodig heeft.

Inzicht in je hormonale status gaat natuurlijk verder dan enkel maar weten wanneer je oestrogeen-gehalte aan het pieken is en je dus het meest aantrekkelijk voor mannen bent.

Het gaat bijvoorbeeld ook over het feit dat je emotioneel minder kan hebben (of zelfs vlugger chagrijnig bent) tijdens de periode tussen je eisprong en je menstruatie omdat je oerbrein schreeuwt: “Help! Mijn lichaam is niet zwanger!” OK, met je bewuste brein wil je misschien nog niet aan kinderen beginnen, of misschien heb je al een kroost waar je je handen mee vol hebt. Maar in de ogen van je oerbrein is het altijd een catastrofe wanneer je niet zwanger bent geraakt na een eisprong.

Een ander hormonaal fenomeen waar te weinig vrouwen zich van bewust zijn is dat ze van hun man of partner verlangen dat hij doet en denkt als een vrouw en zo haar oxytocyne niveau helpt reguleren. Deze vrouwen beseffen niet dat ze zelf dit vrouwelijke hormoon kunnen op peil brengen door met vriendinnen af te spreken, een ontspannend bad te nemen, zichzelf lekker te laten verwennen bij kapper of manicure,…

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat hormonen met een vrouw kunnen doen. Grondige kennis en begrip van deze invloedrijke stofjes in ons lijf, zorgt ervoor dat je betere beslissingen kunt nemen die in lijn zijn met je hormonale toestand, zodat je emotioneel stabieler kan leven.

Wanneer sterke vrouwen deze zwakheden kunnen overwinnen, zullen ze nog evenwichtiger in het leven kunnen staan.

Aan welke zwakte mag jij nog werken? Laat het in het reactieveld hieronder weten.
En als je dit artikel waardevol vind, is het fijn als je het deelt op Facebook, LinkedIn en Twitter.


Op jouw evenwichtige kracht!
Anja


Share
 • Marianne schreef:

  Dag Anja
  Wat is dat een groot inzicht voor me dat je schrijft over die hormonen! Ik begrijp nu in een keer de echte reden waarom ik een week per maand zo chagrijnig ben…

 • Anja schreef:

  Fijn dat het zo’n inzicht voor je vormt Marianne.

 • Marenth schreef:

  Hallo Anja,
  Ik ben aan het leren dat ik kwetsbaar/zwak mag zijn. Voor mij was dit een enorme valkuil. Altijd maar sterk zijn, kwam er achter nu ik ouder wordt, dat ik niet meer hetzelfde kan als toen ik 10 jaar jonger was. Minder weerbaar, minder concentratie. Leerproces, maar tevens geeft het mij zoveel ruimte. Kan dit nu ook aangeven.

 • els schreef:

  Mezelf kwetsbaar opstellen is nog steeds lastig, weet het wel, en oefen daar ook mee. Heb zo vaak de fout gemaakt om bij de verkeerde vrouwen dat te doen, die mijn vertrouwen misbruikten. Die mijn kwetsbare kant belachelijk maakte en het in de buurt waar ik woon gewoon door vertelde. Dat was zo laag! En heeft me heel alert gemaakt en wantrouwend. Nu begin ik te weten waar ik wel terecht kan. Mijn vertrouwen is aan het groeien.

 • >