Share

 

Hoe begint jouw dag gewoonlijk? Zorg jij er bewust voor dat je een bepaald niveau van productiviteit behaalt of ben je helemaal niet bezig met wat je aan het einde van de dag wil gedaan hebben?

Een mogelijk scenario, misschien herkenbaar:

Je wordt wakker met het idee “Ik ben pas in slaap gevallen! Het kan niet al ochtend zijn!” Vervolgens zet je de wekker 15 minuten later en draai je nog eens om in je bed. Die 15 minuten extra slaaptijd zetten de trend voor heel je dag, zodat je met alles wat je die dag doet, 15 minuten achterloopt.

Met je ogen nog half dicht probeer je je een weg te zoeken naar de badkamer. Je doet je best om jezelf bij elkaar te pakken en er weer een same old sleur-en-stress-dag van te maken.

Net die 15 minuten zorgen ervoor dat je toch maar besluit om niet aan de ontbijttafel te gaan zitten en in de plaats daarvan 2 croissants van bij de bakker op de hoek binnen te proppen.

Dankzij diezelfde 15 minuten probeer je als een gek door de ochtendspits te racen naar je werk. Tegen de tijd dat je eindelijk goed wakker bent, kom je vol stress op je kantoor aan en ben je boos op iedereen die op deze wereld rondloopt. En dan moet je dag nog maar beginnen!

Zeg nu zelf: was dit die 15 minuten waard?

 

Productiviteit begint ’s ochtends

 

Voor velen (en tot een tijd terug hoorde ik daar zelf ook bij) is de ochtend het meest verschrikkelijke moment van de dag. Ik heb altijd het belang van de ochtend onderschat, maar inmiddels heb ik een manier gevonden om energiek aan mijn dag te beginnen zodat ik de gewenste productiviteit kan bereiken.

Je ochtend op de juiste manier beginnen is één van de belangrijkste dingen om je dag productief te maken en om een evenwichtig leven te kunnen leiden. Ik geef je graag 5 tips die voor mij goed werken:

 

1.   Steek het vuurtje aan

Voordat je met eender welk werk kan beginnen, zorg je er eerst voor dat het vuurtje wordt aangestoken. Je fysieke energie is een belangrijke bron van brandstof, dus daar begin ik mee. Misschien vind jij het lekker om voor je ontbijt een rondje te gaan joggen. Zelf vind ik het fijn om ’s morgens levendige muziek aan te zetten en even te dansen. Even alles bewegen, zodat je lijf goed wakker is.

 

2.   Neem de tijd om te ontbijten

Een op vijf Belgen ontbijt nauwelijks. Je hebt het ondertussen wellicht al honderden keren gehoord: ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Na 12 uren zonder brandstof heeft je lichaam absoluut een tankbeurt nodig om aan een nieuwe dag te beginnen!

 

3.   Kies je affirmatie voor vandaag

Je affirmatie bepalen en herhalen helpt je te focussen op wat je wilt bereiken in je leven. Mentaal en emotioneel zie en voel je dat het waar is, dat het klopt, los van welke de huidige omstandigheden zijn.

 

4.   Schrijf op wat je vandaag wil doen

Als je je werk vandaag gedaan wil krijgen, is het nodig dat je duidelijk bent tegen jezelf. Schrijf bereikbare stappen op. Als je niet weet hoe je het resultaat van een taak kan behalen, zal het moeilijker zijn om ze af te maken. Als je in plaats daarvan eenvoudige stappen opschrijft om aan je resultaat te komen, is dat alsof je op bekende weg rijdt met een gps aan je zijde. Je weet wat, wanneer en hoe je het moet doen, en je weet dat je het zult bereiken.

 

5.   Doen!

Als je de voorgaande stappen allemaal hebt gedaan, ben je al verder gekomen dan de meeste aardbewoners. Nu is het alleen nog maar een kwestie van deze zaken om te zetten in actie en de bal aan het rollen te krijgen.

 

Dus er staat je nog maar één ding te doen: Actie!

Welke manieren gebruik jij om productiviteit te creëren? Deel het hieronder in het reactieveld met de andere Pure PowerVrouwen.

Vind je dit artikel leuk en wil je dat laten weten aan jouw netwerk? Deel het dan met de like en share knoppen.

 

Op jouw productieve dag!
Anja

 

Share
 • Louise Jenei schreef:

  En wat het vuurtje op gang houdt is je affirmatie gedurende de dag herhalen en na elke maaltijd weer even bewegen of een rondje buiten lopen. 10 Minuten zijn al genoeg en besparen je minstens het dubbele van de tijd die je anders kwijt bent aan het herstarten van je systeem. Celebrate your day!

 • Lize Bakker schreef:

  Wat een mooie tips, ik ga daar nog wat strenger mee om voor me zelf.
  Ik ben elke dag 5 minuutjes later dan ik eigenlijk wil, dus daar heb je het al.
  Ik moet zeggen dat ik daar later helemaal geen last meer van heb hoor.

 • Hilde Spille schreef:

  Vanochtend ben ik er toevallig weer mee begonnen. Door een operatie moest ik er 2 maanden mee stoppen. Omdat ik een hekel heb aan hardlopen en sportscholen, ben ik ca. een jaar geleden begonnen om ’s ochtends in m’n ponnetje wat oefeningen te doen, een eigen verzonnen combinatie van spieroefeningen met (yoga-)strekoefeningen van ca. 20 minuten. En het helpt echt om mijn dag goed te beginnen, om de hele dag lekker in mijn vel te zitten 🙂
  Verder neem ik elke ochtend de tijd voor een ontbijt met muesli en vers fruit. Heerlijk, elke ochtend voelt het weer als een tractatie!

 • Virginie Pelckmans schreef:

  Goeie tips inderdaad. Sowieso belangrijk om je aan een bepaald schema te houden als je kleine kinderen met werk combineert: elke minuut dat je treuzelt om op te staan nadat die wekker is afgelopen, heeft een sneeuwbaleffect op de rest van je dag. Helaas is joggen er (nu nog) niet bij, maar het ontbijt laat ik toch nooit aan mijn neus voorbij gaan…

 • Jeanny schreef:

  Leuke en nuttige tips, dank je wel.
  Heb afgelopen week als proef een elektrisch kacheltje in de badkamer geplaatst zodat het daar snel behaaglijk is tijdens mijn ochtend ritueel van douchen etc. Dit levert mij minstens twee dingen op.
  Hoef niet mijn hele huis te verwarmen voor 1 1/2 uur.
  Ik kom makkelijker mijn bed uit zonder de schrik van een koude douche (ruimte).
  Ben hierdoor een stuk vroeger dan voorheen actief geweest en heb veel meer gedaan op deze dagen.
  Een fijne nieuwe gewoonte … en nu ga ik dit volhouden… 🙂

 • >