Share

“Several excuses are always less convincing than one.” – Aldous Huxley

 

Wanneer begin jij met het DOEN van de dingen die je gepland hebt?

Wil jij ook nog zoveel in je leven? Eindelijk een baan waarin je helemaal je ei kwijt kan, een huis om U tegen te zeggen, een cursus flamenco waarin je gegarandeerd je passie kunt uitleven?

JA! En dan komt het onvermijdelijke woordje er achteraan: MAAR… Excuses in overvloed om je plannen niet uit te voeren. “Ik heb er geen tijd voor”, “ik weet niet wat ik wil”, “ik zal het toch niet kunnen”, …

Er is altijd wel weer een excuus waarom je nog steeds in je huidige situatie zit aan te modderen.

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zal je altijd blijven krijgen wat je altijd gekregen hebt. Verandering in resultaat zal er pas komen wanneer je aan de voorkant je acties verandert.

Zo kun je de 3 meest gehoorde excuses tackelen:

 

1.   “Ik heb het te druk”

Heb jij ook zo’n overvol agenda dat je er niet nog eens dat nieuwe project kan bijnemen?  Wel, heb je er al eens aan gedacht jezelf dan als doel te stellen om meer tijd te creëren voor jezelf? Maar dat krijg je natuurlijk niet vanzelf; daar moet je wel wat voor doen!

Neem dus voor ogen welk jouw doel is: meer vrije tijd. Welk is de eerste stap die je daarvoor moet zetten? Misschien is dat wel een half uurtje minder tv kijken of wat minder vaak op Facebook zitten.

Denk je nu “maar dat is de enige tijd die ik voor mezelf heb”, ga dan eens na of jij de belangrijke doelen in je leven kunt bereiken wanneer je dagelijks zoveel tijd verspeelt aan tv, Facebook, email, …

Er is helemaal niets mis met deze zaken, zolang je ze doelbewust en met mate inzet. Zo hou jij tijd over, die je dan weer nuttig kunt invullen in functie van het behalen van je waardevolle doelen.

Je hoeft niet al je doelen in één dag te behalen. Het is vaak al genoeg om iedere dag een half uurtje te besteden aan het zetten van de stappen die nodig zijn. Dat zal je in ieder geval vlugger bij je doelen brengen dan erover te blijven dromen, lezen en praten.

 

2.   “Ik weet niet waar ik op moet focussen

Ben jij er ook een kei in om je prioriteiten in de war te sturen en zo te weinig te bereiken van wat je wilde? Steek jij enorm veel tijd in het vergaren van informatie en begin je een onervaren expert te worden in een bepaald onderwerp, zonder dat je dichter bij je doel geraakt?

Je hebt praters en je hebt doeners.  Wil jij graag een praatgrage tante zijn die over alles altijd het beste weet en er verder niet veel mee doet? Of wil je actie ondernemen en stappen zetten richting je succes?

Als je voor het laatste kiest, is er maar één raad: DOEN!

 

3.   “Ik heb dit nog nooit gedaan, ik ben bang dat ik het niet goed zal doen”

Een groot struikelblok om je doelen te bereiken is angst. “Wat zullen anderen wel denken als ik dat probeer?” “Wat als het me niet lukt?”

Wat is er zo erg aan falen?! Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, zei: “Ik heb nooit gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werkten.” Door te falen kun je leren welke betere manieren zijn om wel succesvol te zijn, om je vaardigheden aan te scherpen. Mijnheer Edison zei ook: “Ik ben niet ontmoedigd, want iedere mislukte poging is een nieuwe stap vooruit.”

Angst is wat jou tegenhoudt voor jouw succes. Beslis nu om te DOEN, ondanks de angst.

 

Wil jij “ooit nog eens” je eigen bedrijf beginnen, een cursus volgen, dat dikke boek lezen of een halve marathon lopen? Vergeet die “ooit nog eens”! Besluit NU om het te doen en zet je eerste stappen richting voldoening!

Deel hieronder met de andere Pure PowerVrouwen welk punt jij geschrapt hebt van jouw ooit-nog-eens-te-doen-lijstje en welke je eerste stap is om voor dit doel te gaan. Het zal je helpen een commitment maken aan jezelf.

 

Op jouw ACTIE!
Anja

Share
 • Carola schreef:

  Right on time deze email. Vannacht besloten om van mijn man te willen scheiden. Al jaren heen en weer voelen en denken zonder in actie te komen door… precies… angst.
  Vanmorgen uitgesproken om als vrienden uit elkaar te willen gaan. Het lucht op, voel me relax nu ik de eerste stap genomen heb.
  Hij reageerde rustig en zei… oke, moeten we binnenkort maar eens om de tafel gaan zitten.
  Ik heb goed gekozen, alles is mogelijk.

  Carola

 • Miranda Broeren schreef:

  Hoi Anja,

  Wat mooi om te lezen dat er steeds meer Power Vrouwen zoals jij opstaan die hun kennis ter beschikking stellen aan andere vouwen (en ook mannen want deze info is natuurlijk ook heel leerzaam voor mannen 🙂 ) om iedere vrouw te helpen om hun persoonlijke, zakelijke en levensdoelen te realiseren. Maar zoals jij al beschrijft. Met kennis alleen kom je er niet. Het succes zit hem in de actie!

  Dus kom in actie! En doe het niet alleen. Verzamel gelijkgestemde mensen om je heen die jou inspireren, ondersteunen als het even tegen zit, je helpen, die samen met jou groeien en waar jij je successen mee kan vieren. Want succes is een gewoonte. En succes ontstaat door het gewoon te doen. Het hoeft niet perfect te zijn, maar begin gewoon en onderweg stel je bij. En soms lukt het wel en soms lukt het niet, maar dat hoort bij succes. En het mooie is door dingen gewoon te doen ontstaan vaak juist andere mogelijkheden die nog beter zijn als wat jij in eerste instantie voor ogen had. Wanneer je je successen erkent door ze te vieren, zal je steeds vaker succes gaan ervaren!

  Ga door met je fantastische werk, laten we onze krachten bundelen om zoveel mogelijk mensen te helpen en lets make this world a better place!

  vitale groet, Miranda Broeren

 • Anna Klijn schreef:

  Ik denk dat het woord ‘maar’ sterk met angsten verbonden is. En de excuses die wij ‘verzinnen’ om iets te doen of niet te doen, kunnen zwak overkomen, maar eigenlijk laten wij daarmee gewoon zien dat wij diep in ons hart bang zijn om (weer) gekwetst te worden.

 • Marie-José Pas schreef:

  Het ja maar-antwoord komt uit een deel van ons dat nog niet overtuigd is, dat veranderen een goed idee kan zijn. Het maakt zich zorgen en hier moet eerst aandacht aan worden besteed, voordat je stappen vooruit kunt zetten.
  Het goede nieuws is dat als je die (vaak terechte) zorgen benoemt en er aandacht voor hebt, ze weg zullen gaan. Zo wordt het makkelijker om in veranderingsprocessen mee te gaan. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Als je hier niet op voorbereid bent, zou je onderbewuste de zaken in eigen hand kunnen nemen en al je pogingen saboteren (overigens met de beste bedoelingen!)
  Hoe kun je goed omgaan met een ja maar ik-antwoord? Als je de echte ja maar, jouw zorg over de nieuwe situatie, hebt geïdentificeerd en een plan hebt om er mee om te gaan, visualiseer dan nog eens het mooie, het positieve van je doel. Voeg toe hoe je zult omgaan met de spannende effecten, zie jezelf dealen met je ja maar ik-protesten. En merk hoe de weerstand smelt en verdwijnt. Je bent ervan bevrijd!

 • Fred janssen schreef:

  Als we in een zin het woordje ‘maar’ gebruiken dan kun je alles wat voor dit woord gezegd is vergeten. Dat is het excuus. Na ‘maar’ komt de echte reden. Als je wat anders wilt in je leven dan moet je aan je “excuus” werken. Wij zijn geneigd om de weg van de minste weerstand steeds weer te kiezen, net zoals een rivier. Het water dat zijn wij, de loop en richting is ons leven. Als we dat willen veranderen dan moeten we dus werken aan de ondergrond en zijn structuur. Als die verandert dan verandert ook de loop en richting en ontstaat er een nieuwe weg van de minste weerstand, die veel minder energie kost en kracht geeft. Er ontstaat ‘flow’ en alles lijkt wel vanzelf te gaan. Onthoud dat er een verschil is tussen proberen, wensen en willen. De eerste twee hebben nog steeds een factor van mislukken in zich (een maar)! Ik probeer te veranderen maar het lukt niet omdat …. of Ik wens dat ik slaag voor … Willen is krachtiger en er spreekt volharding uit. Als het de eerste keer niet lukt, dan verander je de structuur en doet het nog een keer, totdat je bereikt hebt wat je echt wilt. Je zult versteld staan van de kracht en energie die daar uit voort komt.
  Allen heel veel succes met het volbrengen van jullie missie.

 • >