Share

Veel vrouwen zien loslaten als niks doen, als opgeven. Dat is één van de redenen waarom het als iets negatiefs wordt gezien. Maar niks is minder waar. Loslaten doe je juist actief, omdat je dan een bewuste keuze maakt om niet langer vast te houden aan iets of iemand. En het kan bovendien best moeilijk zijn om iets los te laten. Als het je lukt mag je trots zijn op jezelf!

(Hieronder aan dit artikel vind je het werkblad dat jou helpt bij het loslaten.)

 

Waarom is het zo moeilijk?

Je wilt af van dat nare gevoel, die moeilijke situatie of die piekerende gedachten, maar toch lukt het je maar niet om los te laten. Frustrerend, ik weet het. Maar hoe komt het nu dat het zo moeilijk is? Er zijn een aantal redenen hiervoor, waarvan de meest voorkomende angst is.

Loslaten gaat hand in hand met angst. Je staat namelijk iets of iemand af en voelt je onzeker over wat gaat komen. Vrouwen willen zekerheid en denken vaak dat als ze iets loslaten ze het voorgoed kwijt zijn. Of ze zijn bang om te falen. Maar wat als je er met een “let it be”-mentaliteit naar kijkt? Alles zou dan al veel makkelijker gaan, niet?

Alles groeit om ook weer af te sterven. Wie leeft, moet dus ook kunnen loslaten”, las ik ooit. Het klinkt misschien hard, maar het kan ons ook inzicht geven over hoe wij loslaten zouden moeten normaliseren.

Stel dat je van werk wilt veranderen omdat je doodongelukkig bent en het eigenlijk niks voor jou is. Wat houdt jou tegen om dat te doen? Het antwoord is waarschijnlijk angst en de vraag “wat als?”. “Wat als mijn nieuwe werk nog erger is?”, “Wat als mijn nieuwe collega’s mij niet gaan verwelkomen”, ”Wat als ik zelfs geen werk meer vind?” Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je deze gedachten los kan leren laten en in het nu probeert te leven, zal je merken dat alles veel beter gaat.

 

Voordelen van loslaten

Loslaten brengt veel voordelen met zich mee. Hieronder som ik er een aantal voor je op. In het emailcursus “Genoeg Geweest! – Het Geheim van Loslaten” vind je hier nog meer informatie over. Als je leert loslaten zal je:

– Minder last hebben van stress

– Minder uitstelgedrag vertonen

– Beter kunnen omgaan met verandering

 Meer in het nu leven

Klinkt goed toch, al die voordelen? Het ‘loslaten’ waard als je het mij vraagt.

 

Het Geheim van Loslaten

 

Hoe laat je los?

In een eerder blogartikel gaf ik vijf manieren aan om los te laten. Ik herhaal ze hier in het kort. Een uitgebreidere versie vind je hier.

1. Word je bewust van de signalen: Als je merkt dat je negatieve gevoelens ervaart zoals frustratie, stress of angst, dan weet je dat je iets los te laten hebt.

2. Herken je ideaalbeeld: Hoe komt het dat je deze negatieve gevoelens ervaart? Aan welke verwachtingen voldoen jij of anderen niet? Wat is je ideaalbeeld?

3. Herken de nadelen: Ga de schade na die je jezelf of anderen aandoet door niet los te laten.

4. Laat liefdevol los: Wens iedereen het beste toe, laat je verwachtingen los en kijk wat er gebeurt.

5. Zie de werkelijkheid: Je leven is al bijzonder zoals het is, leer dat niet alles volgens jouw verwachtingen moet gaan en accepteer dat.

 

Wat wil jij loslaten? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

 

Op een leven zonder angst!
Anja

 

 

Ontvang het WERKBLAD dat jou helpt bij het stap-voor-stap LOSLATEN

Wel, omdat ik nu niet samen met je keihard Shirley Bassey's "This is My Life" kan zingen...:

Werkblad loslaten - Pure PowerVrouwen

​Waar wil je het WERKBLAD ​ontvangen?

​Maak je geen zorgen, je gegevens blijven veilig op mijn lijst

Share
  • >