Share

 

 

Leven is het meervoud van Lef; een uitspraak die ik jaren geleden hoorde en die altijd is blijven hangen.

Het leven leiden dat je graag wil, en dat leven met volle teugen leven, dat vereist moed. Moed om de stap te zetten, ook al is de toekomst onzeker en – erger nog – heb je er geen controle over.

Gewoon doen.

Klinkt dit te eenvoudig? Ik geloof echt dat het zo eenvoudig is!

Soms helpt het als je de weg weet. Dit is de wegenkaart die ik gebruik in mijn eigen leven:

 

1.  Geloof in jezelf

Als je iets wil doen waar moed voor nodig is, geloof in jezelf. Je weet meer dan je denkt! Twijfel je daaraan? Heb je er ooit aan getwijfeld dat je zou geraken tot waar je nu gekomen bent? Je eigen huis? Kinderen op de wereld gezet? Een goede baan of je eigen bedrijf?
Als je iets belangrijk wil bereiken, zal je het krijgen ook! Je zal een manier vinden, geloof me. En nog belangrijker: geloof in jezelf!

 

 2.   Doe de simpele risico-test

Deze eenvoudige test kan je doen bij eender welke uitdaging die je in het leven tegenkomt. Het zijn slechts 4 simpele stappen:

 

a.   Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
b.   Hoe groot is de kans dat het ergste scenario zich kan voordoen?
c.   Wat kan je doen om het risico in te perken?
d.   Hoe zal je het uithouden wanneer het ergste scenario zich zou voordoen?

 

En? Is je doel het risico waard?

 

3.   Zorg voor steun

Je ondersteunend team is essentieel. Zorg dat ze in jou geloven, zelfs als je niet in jezelf gelooft.
Vraag al de geweldige en ondersteunende mensen in jouw leven om je te zeggen dat ze in je geloven. Je zal zien dat ze dat met heel veel liefde en plezier doen! En het zal jou helpen om je beslissing te nemen.

 

4.   Hou rekening met spijt

Op mijn 21ste, na mijn afstuderen, wou ik heel graag naar Engeland om nog een jaar te gaan specialiseren. Omstandigheden hebben me in België gehouden en daar heb ik altijd spijt van gehad. Toen ik 7 jaar geleden een grondige review over mijn leven deed, besefte ik dat ik NOOIT nog spijt wou hebben van dingen die ik NIET gedaan heb. Het is ondertussen een levensfilosofie geworden.

 

5.   Speel het 30+ spel

Als je een droom of doel hebt, maar je bent bang om een beslissing te nemen, spoel dan 30 jaar van je leven door en stel je voor hoe je zal terugkijken op je beslissing. Voel je je gelukkig dat je besloten hebt om het NIET te doen? Of ben je blij dat je het gedaan hebt, wat de uitkomst ook mag zijn?

 

En nog een laatste tip: adem een keer diep in en JUST DO IT!

Wat helpt jou om met meer lef te leven? Deel het met de andere Pure PowerVrouwen in het reactieveld hieronder.

Wil je deze tips delen met andere Pure PowerVrouwen? Bovenaan deze pagina vind je de share-knoppen.

 

Op jouw succes!
Anja

 

Share
 • Sandra Janssen schreef:

  Bedankt voor deze top tips!
  Vooral de laatste, 30 jaar vooruit kijken, is een hele belangrijke voor mij.
  Ik sta momenteel voor een hele grote keuze in mijn leven en ik heb zojuist het 30+ spel gedaan. Mijn beslissing is genomen!
  Groetjes,
  Sandra

 • Anja schreef:

  Fijn om te horen Marlène.
  Veel succes in Marokko!

 • Sofie schreef:

  Ongelooflijk. Ik val hierop op een moment dat ik voor een beslissing sta die een groot deel van mijn leven en toekomst gaat bepalen en die wel echt onder de “high stakes” categorie valt. Je kan je niet voorstellen hoe je mij hiermee hebt geholpen te beseffen dat hoewel het risico enorm is, de spijt van het niet te doen altijd des te groter zal blijven. Dit weekend staat op mijn agenda: diep ademen en dan gewoon doen. Bedankt Anja, binnen 30 jaar denk ik hier aan terug!

 • Marlène Pauly schreef:

  Super Anja,

  Ook hier in Marokko worden je tips graag gelezen!

  op JOUW succes!
  Marlène

 • Anja schreef:

  Wat geweldig dat je dankzij deze tips jouw beslissing hebt kunnen nemen Sofie! Ik ben blij dat ik dit voor jou heb kunnen betekenen.
  Heel veel succes ermee!

 • Myriam Wylocke schreef:

  Dag Anja, wij delen echt wel dezelfde levensfilosofie. Gewoon doen! Dat heb ik op mijn 44ste, drie jaar geleden, ook tegen mezelf gezegd. En nu heb ik het leven waar ik altijd van heb gedroomd.
  Veel succes Sandra, Marlène & Sofie!
  Warme groeten,
  Myriam

 • Tineke schreef:

  Dit zijn heldere tips, bedankt daarvoor! Vooral het tweede punt is van toepassing. Het loslaten van zekerheden (zijn die er eigenlijk wel?) om nieuwe wegen in te kunnen slaan, het slurpt energie, maar uit ervaring weet ik dat als ik eenmaal durf te springen, ik geen spijt zal hebben van mijn beslissing. To go out of the comfortzone, en dat heb ik dit weekend gedaan door mijn eerste blog te publiceren bij wordpress.

 • Saskia schreef:

  Gewoon doen! (soms nog rapper gezegd dan gedaan 😉 )
  en als je nog een zetje nodig hebt: maak een moodboard van je droom, kader dit in en hang dit op een strategische plaats zodat je er constant op kijkt of tegenaan loopt.

 • Anja schreef:

  Dat zal de motivatie vergroten om je sprong te wagen.
  Bedankt voor de tip Saskia!

 • Sandra Janssen schreef:

  Na mijn beslissing te nemen, heb ik nu ook de stap gezet!
  Ik weet dat ik het juiste heb gedaan.

 • Al sinds tiener leef ik vanuit de gedachte dat als ik op mijn sterfbed lig, ik nergens spijt van wil hebben. Daarnaast is KIEZEN mijn levensstijl.
  Ik kies hoe ik wil doen en dan kies ik zo dat ik mezelf nog steeds recht in de ogen kan kijken en zodat ik geen spijt voel.
  Ik heb het idee dat als je bewust kiest, je er makkelijker vol voor kan gaan, ook als het moeilijk(er) is. Je bent dan gemotiveerder.

  Liever geprobeerd en gedaan en toegeven dat het niet is gelukt zoals gewenst, dan niet eens proberen en doen. Toch wil dat niet zeggen dat ik dan maar alles probeer en doe. Ik gebruik het in die situaties die voor mij van wezenlijk belang lijken.

 • Anne-Marie Reimert schreef:

  Hallo Anja,

  Leuke blog! En ja, elke lange reis begint met een eerste stap. En als je even niet weet hoe verder, meestal weet je wel wat de volgende stap is. Zelf put ik vertrouwen uit mijn ervaringen als pelgrim. Als je maar genoeg stappen zet in de juiste richting, kom je uiteindelijk waar je wezen wilt. Als je bang bent vraag je dan af of je er iets aan kunt doen: als het antwoord ja is, ga dan doen. Als het antwoord nee is: bedank de angst voor de waarschuwing en ga toch door. Zet kleine stapjes maar blijf stapjes zetten.
  Succes!

 • >