Share

Vrouwen hebben een lastige relatie met het begrip loslaten. Dit komt omdat er enorm veel misverstanden rond zijn. We zijn het gewoon om ervoor te zorgen dat dingen gaan hoe we het willen en dat we alles onder controle houden.

Loslaten staat dus ver af van onze normale manier van denken. Maar loslaten is niet eens zo slecht. Als je het vorige blogartikel “De reden waarom loslaten zo moeilijk ishebt gelezen weet je dat het zelfs veel voordelen heeft. We associëren loslaten met de verkeerde zaken. Daarom help ik graag 3 misverstanden over loslaten uit de wereld.

 

1. Loslaten gaat over opgeven

Stel dat je een eigenschap van je partner wil veranderen. Je wil bijvoorbeeld dat hij stopt met roken. Je maakt hem in alle kleuren van de regenboog duidelijk dat je het niet leuk vindt dat hij rookt. Maar er gebeurt niets, noppes, nada. Hij stopt niet.

Wat als je jouw ideaalbeeld van ‘een niet rokende partner’ opzij probeert te zetten en zijn positieve kanten probeert in te zien? Wil dat dan zeggen dat je hebt opgegeven? Nee! Je gaat dan juist bewust zijn positieve kanten appreciëren. Bovendien wegen die waarschijnlijk zwaarder door dan de negatieve kanten. Je geeft dus niets op. Wat je wel doet, is de situatie vanuit een andere, positievere kant bekijken.

 

Pure PowerVrouwen - Misverstanden over loslaten

 

2. Loslaten gaat over iemand ergens mee weg laten komen

Als iemand iets doet wat jou dwarsligt en je doet er niet moeilijk over, wil dat niet zeggen dat je de tegenpartij ergens mee weg laat komen. In tegendeel! Je hebt het losgelaten omdat je een oplossing wil vinden of af wil van een bepaald gevoel. Als je loslaat heeft de tegenstander niet ‘gewonnen’. Het gaat helemaal niet om ‘winnen’, maar wel om hoe jij je voelt.

Stel je voor dat je ruzie hebt met een collega op het werk. Zij heeft haar werk niet afgemaakt en daardoor hebben jullie de deadline niet gehaald. Je bent kwaad en wil het hier niet bij laten. Want als je hier niks van zegt, dan zal ze dit vast en zeker nog eens doen. Maar als je ruzie maakt, wil dat niet zeggen dat dit niet nog eens kan voorkomen.

Door de frustratie of woede los te laten, kan je ervoor kiezen om een oplossing te zoeken. Vraag bijvoorbeeld hoe het komt dat ze haar werk niet afkrijgt en toon begrip. Je collega zal dit zeker appreciëren. Zo kunnen jullie samen een oplossing zoeken om gelijkaardige scenario’s in de toekomst te vermijden. Door begrip te tonen en geen ruzie te maken heb je haar nergens ‘mee weg laten komen’. Je hebt een constructieve oplossing gezocht en gewoonweg de verstandige keuze gemaakt.

 

3. Loslaten gaat over anderen gelijk geven (ook al hebben ze ongelijk)

Hoe frustrerend is het als je weet dat je gelijk hebt maar een ander je niet gelooft? Het kan je dan zoveel energie en moeite kosten om je gelijk te bewijzen. Maar als je dat niet doet, geef je de tegenpartij gelijk, toch? Ook deze overtuiging is eigenlijk niet waar.

Al die kostbare energie kan je beter voor andere, constructievere dingen gebruiken. Probeer vrede te sluiten, want waarschijnlijk zal de ander zijn standpunt toch niet veranderen. Zo kan je het onderwerp veranderen en wel een leuk gesprek voeren met je zus, collega of vriendin. Want er zijn vast wel zaken waarover jullie wel overeenkomen.

Als je in zo’n situatie terechtkomt, kan je dus voortaan het volgende zeggen: “Het is duidelijk dat we over dit onderwerp niet overeenkomen, maar dat maakt niet uit. Hoe is jouw dag verder?” Een meningsverschil laten varen betekent niet dat hij of zij gelijk heeft, maar wel dat jij kostbare energie hebt bespaard. En nu kan je die spenderen aan dingen waar je wél energie voor terugkrijgt!

 

Ik hoop dat ik je hiermee alvast deze 3 misverstanden over loslaten heb helpen verduidelijken. In de online cursus “Genoeg Geweest! – Het Geheim van Loslaten” komen nog meer misverstanden aan bod en leer je de techniek van het loslaten voorgoed onder de knie krijgen.

Welk misverstand heb jij tot nu toe geloofd? Laat het weten in het commentaarveld hieronder.

 

Liefs,

Anja

 

 

Ontvang het WERKBLAD dat jou helpt bij het stap-voor-stap LOSLATEN

Wel, omdat ik nu niet samen met je keihard Shirley Bassey's "This is My Life" kan zingen...:

Werkblad loslaten - Pure PowerVrouwen

​Waar wil je het WERKBLAD ​ontvangen?

​Maak je geen zorgen, je gegevens blijven veilig op mijn lijst

Share
  • >