Share

 

Iedereen piekert van tijd tot tijd. De onderwerpen kunnen heel variërend zijn. De ene keer pieker je over je auto die gemaakt moet worden, de andere keer over een operatie die je binnenkort moet ondergaan. Het is beter te stoppen met piekeren.

Feit is dat een beperkte mate van piekeren niet zo erg is, maar dat wordt het wél wanneer je piekert over het feit dat je teveel piekert. Als jij je zorgen maakt over wat er morgen zal gebeuren, wanneer heb je dan de tijd om vandaag te leven?

 

Hoe stoppen met piekeren

 

Deze eenvoudige manieren kunnen je helpen om meer te ontspannen en je leven meer te waarderen:

 

1.   Leef NU!

Wees niet geobsedeerd door de toekomst. Leef in plaats daarvan vandaag, nu, op dit moment. Neem tijd voor jezelf. Zoek een hobby die je persoonlijke groei bevordert, doe een sport die je gedachten laat stoppen met malen. Lees een goed boek, kijk een meeslepende film of voer een goed gesprek met je beste vriendin.
Wat je ook doet, doe iets waar je je gedachten NU in kan verzetten, waardoor je niet bezig bent met wat gisteren was of wat morgen zou kunnen komen.

 

2.   Recycleer het verleden niet

Veel gepieker over de toekomst gaat over de angst dat het verleden zich zal herhalen. Een negatief evaluatierapport, een gebroken hart, een inbreker die je huis vernielde,… Het achtervolgt je en je wil er alles aan doen om het een volgende keer te voorkomen.
Maar zeg nu eens eerlijk: wanneer de vuilniskar morgen komt en je zet ’s avonds je vuilniszak aan de straat, ga je hem dan die nacht nog openmaken om te kijken wat je kunt hergebruiken? Nee toch!

 

3.   Kijk naar wat wel goed ging

Lig jij ook ’s avonds in je bed nog te piekeren over die taak die je vandaag niet kon afwerken? En je had ze nog wel voor de derde dag op rij op je to-do-lijstje staan!
Maak voordat je slapen gaat een lijstje van alles waar je wel in slaagde vandaag. Zo focus jij op de dingen die wel goed gingen en niet op je tekortkomingen!

 

Wat doe jij om te stoppen met piekeren? Deel het hieronder met de andere Pure PowerVrouwen.

 

Op jouw blije gedachten!
Anja

 

Share
 • M. VandenHaesevelde schreef:

  Focus op wat goed ging. Iedere teleurstelling is een aanbod van nieuwe opportuniteiten… Kijk vooral vooruit en minder achteruit. Breuken kan men herstellen, alleen het vergt de juiste lijm. Jij bent de lijm… zorg ervoor dat je de juiste gebruikt. De toekomst hoeft geen lijm, enkel focus en een go.

 • Michelle van Mackelenbergh schreef:

  Ik heb vele nachten wakker gelegen in mijn leven en ik ben in de loop der jaren tot de ontdekking gekomen dat hoe meer ik me eraan overgeef, des te meer ik er profijt van heb. Laat ik voorop stellen dat ik uiteraard liever slaap, maar áls ik wakker lig dan raak ik daar niet meer van in paniek zoals vroeger.
  Vroeger lag ik te draaien en te woelen en vooral héél veel op de wekker te kijken en werd ik vooral héél kwaad op mijn eigen gepieker. Als ik nu wakker word, dan accepteer ik dat gewoon en maak ik er geen drama meer van. Ik kom de dag erna heus wel door, ook met een beetje minder slaap.
  Ik ga tegenwoordig zelfs naar het gepieker toe. Het speelt immers in het hier en nu en dat neem ik helemaal, ik omarm alle gedachten, gevoelens, paniekaanvallen. Ik kijk ernaar ben er zelfs nieuwsgierig naar en werk mezelf als het ware erdoorheen. Soms val ik weer in slaap, meestal borrelen de helderste en creatiefste gedachten, oplossingen en/of openbaringen naar boven.
  Slapeloze nachten hebben voor mij dan ook een functie gekregen. Ze maken een essentieel onderdeel uit van wie ik wil zijn. Ze houden me alert en wakker in het dagelijkse leven. Als ik overdag niet altijd even wakker ben, dan maar ’s nachts.

 • Ruth schreef:

  Bij het piekeren sta ik op om snel te noteren wat ik morgen moet doen om het piekerthema pro-actief aan te kaarten. Vaak pieker ik over de to do’s die ik nog niet gedaan heb.

 • Anje schreef:

  Probaat is, de piekerenergie omzetten in iets constructiefs: pak bloknoot en pen en formuleer zo precies mogelijk wat het probleem is. Bedenk een paar antwoorden met alternatieven. Al formulerend bezweer je de spoken en houd je de kern over. Dit ontspant, zet alles in juiste proporties en werkt geruststellend. Je wordt vanzelf slaperig. Altijd schrijfgerei op of in het nachtkastje dus.
  PS: niet met tablet schrijven; het beeldscherm geeft teveel prikkels, en dat is slecht voor de melatonineproductie.

 • >