Share

 

 

Humor en geduld zijn de kamelen waarmee je door alle woestijnen kunt gaan. (Phil Bosmans)

 

File… Een begrip waarvan ik al heel lang vergeten was wat het precies inhield. Ik moest even diep in mijn geheugen graven om te weten wanneer ik de 14-jarige periode afsloot waarin ik bijna dagelijks naar Brussel reed. Bijna acht jaar is het nu geleden.

En ik ben er niet rouwig om. Dat besefte ik heel goed toen ik pas nog de noordkant van onze hoofdstad probeerde te bereiken op het spitsuur. De herinneringen kwamen vlug weer naar boven; opgejaagd vloekend in mijn auto op de snelweg die zich had getransformeerd in een gigantische parkeerplek.

That was then, this is now… Hoewel ik een afspraak had om 9u30 en ik het altijd prettig vind om op tijd te komen, kon ik toch rustig blijven in het drukke verkeer, goed beseffende dat ik de lange rijen wagens niet kon voortduwen.

De rust die ik over me had, leek bijna onwerkelijk vergeleken met de spanning en het ongeduld van jaren geleden. Ik ging dan ook eens voor mezelf na hoe het kwam dat ik inmiddels na al die jaren geduldiger ben geworden.

En ik ontdekte dat ik – bewust en onbewust – een aantal zaken heb toegepast om in deze “toestand” te komen. Ik deel ze graag met jou.

 

Het recept voor geduld

 

1.   Hou de tel bij

Dit is de eerste strategie. Als je echt een probleem hebt met ongeduldig zijn, duid dan op papier aan iedere keer dat je je geduld verliest. Dit is één van de meest effectieve manieren om een automatische impuls af te leren; door simpelweg je bewust te worden wanneer je het aan het doen bent. Eenmaal je jezelf bewust bent, kun je gaan kijken hoe je alternatieven kunt bedenken.

 

2.   Ontdek de vonk

Als je je bewust bent van de momenten waarop je je geduld verliest, achterhaal dan de redenen die je ongeduld triggeren. Zo krijg je een begrip van de vonk die jouw korte lont aansteekt. Is het wanneer je collega een bepaalde irritante gewoonte vertoont? Wanneer je partner zijn vuile sokken laat rondslingeren? Als je merkt dat je zoon zijn kamer al wekenlang niet heeft opgeruimd?
Sommige triggers zullen vaker voorkomen dan anderen. Deze patronen zijn belangrijk om in de gaten te houden!

 

3.   Begin klein

Probeer niet in een vingerknip zo geduldig te zijn als een verlichte budha. Begin gewoon met iets kleins, iets dat hanteerbaar is. Met een issue dat je slechts lichtjes ongeduldig maakt; niet iets dat de stoom uit je oren laat komen vanaf de eerste seconde. Focus je eerst op deze kleine trigger en vergeet even de anderen. Als je de eerste onder controle hebt, kan je aan de volgende kleine trigger werken. Stap voor stap. Net zoals je een marathon ook stap voor stap rent.

 

4.   Besef wat belangrijk is

Soms geraak je gefrustreerd over kleine dingen. Op lange termijn doen ze er vaak niet toe, maar in het heetst van de strijd vergeet je dat nogal eens. Stop waar je mee bezig was en zie de dingen in hun juiste perspectief. Het is alleen maar een overtuiging waar je last van hebt. De overtuiging dat het moet gaan zoals jij dat wil.
Zelf stel ik deze 3 simpele, maar krachtige vragen, iedere keer wanneer ik mijn geduld verlies:

a. Kan ik de overtuiging (dat het moet gaan zoals ik dat wil) loslaten?
b. Wil ik ze loslaten?
c. Wanneer wil ik ze loslaten?

 

5.   SMILE!

Help jezelf er van tijd tot tijd aan herinneren dat niemand perfect is, dat je leven waardevol kan zijn wanneer jij daarvoor kiest. Dat je kan kiezen voor plezier en fun. Dus laat het los en zie de humor ervan in.

 

Graag hoor ik van je in welke situaties jij vaak je geduld verliest. Wat ga je hieraan doen? Deel het met de andere Pure PowerVrouwen in het reactieveld hieronder.

En wil je jouw netwerk op de hoogte brengen van dit geduld-recept, deel dit dan via LinkedIn, Facebook of Twitter via de knoppen hieronder.

 

Op jouw geduld!
Anja

 

Share
 • Tineke schreef:

  Ik verlies mijn geduld als ik een deadline moet halen op mijn werk en er zijn voortdurend computerstoringen, van wegvallen van de verbinding met de server tot niet kunnen printen.
  De volgende keer dat het gebeurt, zal ik mezelf de drie bovengenoemde vragen stellen en onderzoeken of ik andere dingen kan doen totdat het probleem weer is opgelost.

 • Anja schreef:

  Bedankt voor je reactie Tineke.
  Dat is een heel goed plan van je! Succes ermee.
  En laat ons gerust weten hoe deze techniek werkt voor jou.

 • Bieke schreef:

  Ik verlies mijn geduld als er gezondigd wordt tegen enkele huisregels en ik de anderen steevast aan de regels moet herinneren. Ik adem diep in en bedenk me dat wat ik belangrijk vind (orde en netheid) misschien niet zo fel aan de orde is bij de ander. Door mezelf in de ander zijn schoenen te verplaatsen, kalmeer ik en relativeer ik de situatie beter, waardoor ik zelf minder ergernis en stress ervaar.

 • Delphine schreef:

  Ik verlies vaak mijn geduld ’s morgens bij het klaarstomen van mijn zoontje van 4 en mezelf. Heel vaak is de tijd krap en moet er vanalles gebeuren op korte tijd waardoor ik soms handen te kort heb en mijn geduld verlies wanneer zoonlief niet wil meewerken.
  Het helpt om jezelf te observeren, diep ademen halen en loslaten. Als je ontspannen bent, word je creatiever. Zo krijg ik vaak creatieve ingevingen om het toch vooruit te laten gaan en mijn kind te motiveren om toch zijn kleren aan te trekken of zijn ontbijt op te eten.

 • Anja schreef:

  Minder ergernis, minder stress, én een fijnere huissfeer kan ik me voorstellen Bieke.

 • Anja schreef:

  Heel herkenbaar uit de tijd dat mijn eigen kinderen nog klein waren Delphine. Een echte geduld-test, dat ochtendritueel met kleine kinderen. Goed dat je bij de creativiteit kunt komen die nodig is op dat moment.

 • >