Share

Rond de eeuwwisseling maakte ik de belangrijkste beslissing in mijn leven: “zo kan het niet verder! Ik wil een ander leven!”. Ik wilde bewust leven. En dat moment was meteen de grootste verandering in mijn hele leven: mijn bewustzijn deed zijn intrede.

Voor die tijd leefde ik mijn leven op automatische piloot. Ik stond iedere weekdag op, ging naar mijn werk, deed ’s avonds het huishouden, keek wat tv en ging weer slapen. In de weekenden bezochten we familie, sprak ik af met vriendinnen of maakten we met ons gezin uitstapjes. En ik had het vooral druk druk druk! Zo ging het jarenlang week in, week uit.

En ik voelde me doodongelukkig. Ik leefde in een sleur, voelde me totaal afgevlakt en kon nergens mijn passie in kwijt. Natuurlijk ging dat gepaard met negatief denken en het gebruikelijke geklaag tegen vriendinnen en collega’s.

Tot het moment dat een mevrouw me vertelde over het einde van de maya-kalender in 2012. Je hebt deze berichten wellicht ook meegekregen 2 jaar geleden. Maar je moet je voorstellen dat er bijna 15 jaar geleden nog weinig over gesproken werd. Ik was onder de indruk van wat ze vertelde. Veel mensen zouden deze eindtijd volgens haar niet levend doorkomen.

Ik weet nog goed dat ik toen dacht: “nog enkele jaren op mijn tanden bijten en dan ben ik eindelijk van al mijn miserie verlost”. En dat was het moment dat er iets brak in mij. Het was alsof ik voor het eerst wakker werd uit een nare droom die ruim 25 jaar had geduurd. Ik besefte dat ik het allemaal niet buiten mezelf kon blijven leggen, maar zelf het stuur van mijn eigen leven in handen moest nemen. Op dat moment kon mijn leven écht beginnen.

Nu ik erop terugkijk, zie ik een aantal grote negatieve gevolgen die het niet bewust leven voor mij had in die tijd. En die gevolgen zie ik ook vaak bij andere mensen die nog niet bewust leven.

 

De 5 grootste negatieve gevolgen van onbewust leven

 

1.   Je reageert op mensen en gebeurtenissen i.p.v. bewust je handelingen te kiezen

Je leeft op de automatische piloot, je volgt je impulsen, je conditioneringen laten zichzelf iedere dag honderden keren zien. Je baas komt binnen en je dag is al om zeep. Je kinderen maken ruzie en jij begint meteen tegen hen te schreeuwen dat ze daarmee moeten ophouden. Het lijkt alsof je constant leeft vanuit je hoofd.

 

2.   Je hebt een hekel aan jezelf

Het leven is niet simpel als je een hekel hebt aan jezelf. Je denkt al vlug “ik ben niet goed genoeg”, “ik kan ook niks”, “ik ben stom”,.., zeker wanneer je geleerd hebt om al deze negatieve dingen te geloven die anderen je vertelden. Het is alsof zich een zwart gat in je ziel bevindt, waar je gemakkelijk in valt en moeilijk weer uit kan raken. Jezelf graag zien en lief zijn voor jezelf lijken onmogelijke opdrachten voor je.

 

3.   Je relatie loopt niet lekker

Zonder bewust leven is de kans groot dat je relatie met je partner niet loopt zoals je wilt. Of erger nog: dat je in een ongezonde relatie blijft hangen. Een relatie waar geheimen of strijd heersen, waarin je hem probeert te veranderen of aan al zijn grillen toe te geven, waar geen vertrouwen en gelijkwaardigheid zijn.

 

4.   Je durft niet te leven met LEF

Zonder het lef om dingen te veranderen, kan je leven saai worden. Het is gemakkelijker om in je huidige situatie te blijven zitten – hoe slecht die ook is – want deze is tenminste wel vertrouwd. Je hebt niet de moed om stappen te zetten en in betere situaties terecht te komen.

 

5.   Je gezondheid lijdt eronder

Door alle opgestapelde negatieve ervaringen, door je relatie die niet lekker loopt, door je lage zelfvertrouwen,… wordt je uiteindelijk ziek of krijg je vervelende chronische klachten. Het lijkt alsof er geen weg terug is…

 

Hoe zou je leven eruit zien als je al deze vijf zaken kon transformeren naar hun positieve tegenpool? Lijkt een lastige opdracht, niet? En toch: wanneer je bewust begint te leven, zijn al deze zaken een bijna logisch gevolg van je nieuwe manier van in het leven staan.

Wat wil jij aanpakken om bewuster te gaan leven? Vertel ons in het commentaarveld hieronder op welk punt jij jezelf en je leven wilt transformeren en wat er nog voor het einde van dit jaar zal veranderen in jouw leven.

Share
 • Fatiha schreef:

  Hallo, ik zou zo graag aan mijn eigen werken. Bewust leven, maar heb zo’n druk leven. Meestal speelt die drukte zich in mijn hoofd af. Als ik meer georganiseerd zou zijn, zou het gemakkelijker gaan. Ik let heel erg op mijn man wat hij doet en erger me aan vele dingen in hem.
  Ik kan ook niet communiceren met hem of we komen tot een ruzie. Frustratie, verdriet, geen zelfvertrouwen enz….
  Ik kan me zo gelukkig voelen,
  Maar dikwijls leef ik niet bewust.
  Ik ben heel chaotisch.
  Mijn gezondheid leidt daaronder.
  Fatiha.

 • >