Heb je soms het gevoel dat je op een emotionele achtbaan zit? Dat je je emoties niet in de hand hebt en ze met je kunnen doen wat ze willen? Het lijkt alsof ze je rondslingeren tot je er gek van word. Wanneer je favoriete project na wekenlang hard werk wordt geannuleerd, wanneer een klant je boos een verwijt toesnauwt, wanneer je beste vriendin/collega plots wordt ontslagen of wanneer je baas je nog meer werk geeft terwijl je al overbelast bent.

Thuis zou je in dit soort stressvolle situaties beginnen te schreeuwen of je verbergen in een hoekje en veel medelijden met jezelf hebben voor de komende twee dagen. Maar op je werk kan zo’n gedrag ernstige schade toebrengen aan je professionele reputatie, om nog maar te zwijgen van je productiviteit.

(onderaan dit artikel ​vind je het Werkblad dat je helpt ​bij het LOSLATEN van je emoties)


Met deze 5 strategieën kun je je emoties onder controle houden.


1. Laat ze eruit

Emoties willen blijven hangen. Soms moet je ze eruit gooien. Opgekropt verdriet of boosheid kost je bergen energie. Het heeft een negatief effect op je fysieke gesteldheid en de relaties met de mensen om je heen. Dus laat mensen weten wanneer iets je dwars zit. Als je problemen hebt met ze onder woorden te brengen, probeer je emoties dan op te schrijven.

2. Tel tot tien

Emoties zijn krachtig. Ze kunnen opduiken in elke denkbare situatie: op het werk, in de supermarkt, tijdens een avondje uit met vrienden, aan tafel met je partner. Als je in een emotioneel geladen situaties zit, stap er dan even uit en tel tot 10 voordat je iets zegt of doet. Zo geef je jezelf de kans om te kalmeren, de situatie te beoordelen en rekening te houden met de mogelijke positieve en negatieve gevolgen van je reactie.

3. Herken je grenzen

Emoties zijn gek op uitslovers. Als jij de neiging hebt om teveel hooi op je vork te nemen, zet je dan maar schrap! Probeer niet Superwoman te zijn door alles alleen te willen doen. Vraag gerust om een helpende hand; dat is geen schande. Deel grote projecten op in kleinere behapbare brokken en schuif taken door, zelfs al zijn het slechts kleine taken. En doe dat voordat het je allemaal teveel wordt. Je eigen grenzen leren herkennen en ze uiten is van vitaal belang als je emotionele inzinkingen wilt vermijden.

4. Praat tegen jezelf

Emoties zijn sluw. De ene minuut voel je je prima, de volgende glijd je bergafwaarts richting een kleine depressie. Door verwachtingen te hebben en je zorgen te maken, maak je het allemaal nog erger. Als dingen niet gaan zoals je had gehoopt, voel je de emoties al opborrelen. Voordat je te ver afglijdt, kun je beter een gesprek aangaan met jezelf. Vraag jezelf af wat je kunt leren van de situatie en hoe je soortgelijke uitdagingen in de toekomst effectiever kunt plannen.

5. Bijtanken

Emoties spelen het spel niet eerlijk. Ze vallen je aan wanneer je het meest kwetsbaar bent: wanneer je agenda vol staat met afspraken, to do’s en verantwoordelijkheden. Belangrijk is dat je eerst voor je basisbehoeften zorgt. Je zult merken dat je veel gemakkelijker kalm kunt blijven, beter slaapt en de dingen onder controle kunt houden wanneer je regelmatig lichaamsbeweging hebt, gezonde voeding eet en voldoende slaap hebt.


Misschien heb jij nog andere manieren om je emoties onder controle te krijgen. Laat ze dan weten aan de andere Pure PowerVrouwen in het commentaarveld hieronder, zodat we van elkaar kunnen leren.

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan op je Facebook, LinkedIn en Twitter.

Op jouw gecontroleerde emoties!
Anja


Ontvang het WERKBLAD dat jou helpt bij het stap-voor-stap LOSLATEN

Wel, omdat ik nu niet samen met je keihard Shirley Bassey's "This is My Life" kan zingen...:

Werkblad loslaten - Pure PowerVrouwen

​Waar wil je het WERKBLAD ​ontvangen?

​Maak je geen zorgen, je gegevens blijven veilig op mijn lijst

  • >
    close

    ​Test je emotie risico factor


    ​​Ontdek hoe ​sterk jij bent ​in gevoelige situaties​