Share

 

Valentijn, misschien vier je het met je partner. Of misschien wil je wel helemaal niet meedoen aan de commercie die door de jaren heen ontstaan is rond dit feest waarvan niemand de precieze oorsprong kent. Whatever.

Ik werd geconfronteerd met de volgende vraag: hoe kan je binnen een partnerrelatie trouw blijven aan jezelf? Interessante vraag om even bij stil te staan.

Grofweg zijn er drie soorten van relaties:

 

1. De afhankelijke relatie

Vroeger was de vrouw afhankelijk van de man. De man moest zorgen dat er brood op de plank kwam en als vrouw was je vaak beperkt tot de keuken, de kuis en de kids.

Vrouwen hadden weinig mogelijkheden om zich buiten het huishoudelijke leven te begeven en hadden de man nodig om zich compleet te voelen.

Wanneer je in dit soort relatie zit, is je drive “Ik heb een partner nodig om mij compleet te maken.”

 

2. De 50/50 verhouding

In deze relatie leef je samen als gelijken en verdeel je gelijkmatig de huishoudelijke, financiële en opvoedkundige verantwoordelijkheden.

Ook al is dit een grote stap naar de onafhankelijkheid van de vrouw, veel vrouwen vinden dat ze hun natuurlijke vrouwelijke uitstraling moeten verbergen om te slagen in de huidige, meer mannelijke georiënteerde economie.

Als je in een 50/50 relatie zit, zeg je: “ik heb geen partner nodig en als ik er één toelaat zal het 50/50 in alles zijn.”

 

3. De intieme relatie

Als je in deze relatie zit, ervaar je een diepe overgave, onvoorwaardelijk vertrouwen en toewijding, en niet per se aan elkaar. De prioriteit is de liefde.

In onze cultuur wordt het nog steeds als een teken van zwakte beschouwd wanneer je je overgeeft in de liefde. Terwijl deze diepe overgave juist een teken van kracht en inzet zijn om écht lief te hebben. Het is een voortdurend oefenen om op elk moment je hart te openen, ook als je pijn voelt.

Als je in deze relatie zit, zeg je: “Ik heb een partner nodig om nog dichter bij mezelf te komen.”

 

In de afhankelijke relatie voel je je vaak gevangen. De tweede soort relatie ervaar je als een 50/50 spel en in de intieme relatie ervaar je echte vrijheid. En dat laatste, daar gaat de hele inhoud van de workshop “Alles is Liefde” over.

 

En hoe is het nu mogelijk om trouw aan jezelf te blijven, en je toch volledig te geven in een relatie?

Het vereist een dagelijks commitment om je partner lief te hebben. Het is een verbintenis tot liefde en alleen liefde. “Ik hoef mezelf niet op te geven om bemind te worden door jou.” Dit betekent ware vrijheid in vrije val. Vrije val in de diepte van het onbekende. Het is erg kwetsbaar, eng en heel spannend. Je weet niet wat er zal gebeuren en toch geef je jezelf eraan over.

Je hoopt dat je relatie naar het bovenstaande zal evolueren en niet nog meer zal afbrokkelen. Deze afbrokkeling begon toen je grenzen en regels begon af te dwingen, toen je jezelf isoleerde met enorme muren rond je hart en je een diepe leegte vanbinnen voelde. De leegte die je voelt is de liefde die je niet ervaart.

Die leegte is te wijten aan het feit dat je wegloopt van wat het belangrijkste is. De belangrijkste en grootste kracht van een vrouw is haar vermogen om haar vrouwelijke essentie uit te stralen.

Hoe zien echte stralende vrouwen eruit in deze wereld? Dat gaat om overgave aan het leven. De sleutel is om bereid te zijn ja te zeggen tegen alles wat er in het leven op je afkomt. Niet aan de oppervlakte blijven. Een echte vrouw dompelt zich diep onder in haar gevoelens en wil haar tijd nemen om van elk kostbaar moment te genieten.

 

Een Echte Vrouw

 • heeft een diepe betrokkenheid om lief te hebben en het siert haar
 • is bereid om de diepte van het moment in te gaan
 • is spontaan en aanwezig in het moment
 • heeft volledig vertrouwen
 • ziet de eenheid in alles en iedereen
 • omringt haar leven met schoonheid en vindt schoonheid in alle dingen om haar heen
 • weet dat kwetsbaarheid haar grootste kracht is
 • luistert heel goed
 • zorgt buitengewoon goed voor zichzelf, omdat ze weet hoeveel het er toe doet
 • kan gemakkelijk nee zeggen zonder hard te zijn
 • vertrouwt haar innerlijke stem
 • verlangt ernaar te groeien door elke ervaring in haar leven
 • is moedig

 

En wie zijn dan die rolmodellen in onze cultuur, die hun vrouwelijke essentie uitstralen?
Je kunt het zien in hun ogen: vreugde, vuur, passie voor het leven. Het lijkt alsof ze net een wilde dans met de goden hebben gedanst.

Enkele die zo meteen bij me opkomen zijn:

 • Audrey Hepburn
 • Prinses Diana
 • Grace Kelly
 • Meryl Streep
 • Juliette Binoche
 • Sade
 • Norah Jones

 

Wie zou jij toevoegen aan deze lijst? Of welke eigenschappen zie jij nog in deze stralende vrouwen?

En met of zonder partner, ik wens je een fijne Valentijn en hoop dat jij met hetzelfde vuur als deze dames in het leven kan staan!

Op jouw succes!
Anja

Share
 • Dag Anja

  Knap artikel over relaties. Voeg jezelf ook maar toe aan deze lijst voor de inspiratie die je deelt 🙂
  Zelf zou ik Julia Roberts toevoegen. Ik ben fan sinds Pretty Woman tot Eat, Pray, Love en verder…..

  Haar ongelooflijke lach en haar authenticiteit zijn de eerste 2 kwaliteiten die bij me naar boven komen.
  Groetjes & happy Valentine X

  Sabine van Meenen

 • Anja schreef:

  Dankjewel voor je reactie Sabine, én voor je compliment!
  De passie die ik voor het leven heb, en mijn drive om deze te delen met andere vrouwen is inderdaad heel groot. Ik zie het als een verplichting aan de wereld om je grootsheid te laten zien. En dat bedoel ik voor ieder van ons!

  Julia Roberts is een perfecte aanvulling op het lijstje!

  Ik wens jou ook een hele fijne dag

 • nancy schreef:

  Hallo Anja,
  ik zou jou er ook bijzetten in het lijstje, want aan je uiteenzetting heb ik toch wel veel gehad. Dank je wel daarvoor. Ik print het uit en zal het regelmatig herlezen om mij hieraan te herinneren.
  Veel succes en doe zo verder ! Happy Valentine
  groetjes,
  Nancy

 • Anja schreef:

  Fijn dat ik iets voor je heb kunnen betekenen dankzij dit artikel Nancy.
  En dankjewel voor het compliment.
  Hele fijne dag!

 • Marijke schreef:

  Hallo Anja,
  Mooi en waardevol artikel heb je geschreven. Toch wil ik hier iets aan toevoegen. Niet alleen trouw blijven aan jezelf in je relatie, maar juist ook in je zakelijke omgeving. Dat maakt wie je bent en waar je trots op mag zijn. Niet iedereen in je omgeving zal dat misschien kunnen waarderen, omdat je niet ‘meeloopt’. Maar jij bent het die beslist en aangeeft waar je je wel of niet goed bij voelt. Je kunt niet door de hele wereld aardig gevonden worden. Innerlijk kan dat heel wat rust geven en het maakt je als mens sterker. Geloof in jezelf en haal inspiratie uit jezelf en uit kleine dingen. ps ik heb ook een leuke Valentine.
  Warme groet,
  Marijke

 • Sofie schreef:

  Ik dacht dat je vorige artikel het beste artikel ooit ging zijn, maar dan komt dit om de hoek! Prachtig!

  Ik heb tijdens mijn reis op een vriendelijke, beleefde maar toch gemeende manier leren nee zeggen en ik stond verbaasd van mezelf dat ik dat had gedaan en nog verbaasder van het gevoel dat ik er bij kreeg!

  Ik voel dat ik vast ooit de ultieme relatie zal bereiken! Ik wil het en kijk er enorm naar uit! Het gevoel van vrije val moet zalig zijn!

  Bedankt prachtige Anja voor je wekelijkse mails en info dat je met iedereen deelt!
  x

 • Mindfulness MBCT schreef:

  Mooi artikel.

 • Annelieke schreef:

  Ik vind het zelf nog moeilijk om in een relatie te zijn en trouw te blijven aan mezelf. Ik voel van alles bij anderen en dan is het nog moeilijk te scheiden wat van mij is en wat van de ander is of wat projectie is of wat werkelijk niet bij mij hoort. Maar ik heb er nu vrede zo dat dat zo is, althans voor 90% en ik ben er steeds meer van aan het genieten om mijn energie duidelijk te voelen en nee te leren zeggen of in de maatschappij te oefenen met steeds meer bij mezelf te blijven. Dat is echt een feestje om de vooruitgang hierin te voelen. Het lijkt mij heerlijk wanneer het moment komt dat ik totaal mezelf kan zijn en mezelf goed voel en te zijn waar dan ook, in een relatie/vriendschap/werk, niet omdat ik een het nodig heb maar omdat het echt gewoon een aanvulling is van de pure vreugde in mezelf. Ik vind je artikelen heel erg fijn en warm!

 • chyntia schreef:

  Bij punt 2 zou ik ook nog werk/baan toevoegen.
  Dat niet een van de partners fulltime werkt en de andere niet, maar ’s avond ook nog de helft van het huishouden erbij moet doen.

 • Elina schreef:

  Een echte vrouw is niet bang dat haar partner haar verlaat, omdat ze van zichzelf houdt.

  Ze kan naar zichzelf kijken ook met haar minder aantrekkelijke kanten, en is steeds bereid om de dans van het leven aan te gaan.
  Dat siert haar.
  Dat is waarom ze zo straalt en ook jou uitnodigt om stralend te zijn.

 • >

  Verbeter je relatie!

   Download het GRATIS rapport
  '5 misvattingen over mannen'

  & begin vandaag met het verbeteren van je relaties!

  envelope
  envelope

  Don't worry, je gegevens zijn veilig bij ons!