De Spanjaarden hebben het al lang tot levensstijl verheven. Mañana is de oorsprong van het Spaanse spreekwoord ´Morgen is vaak de drukste dag van de week´.

Je weet goed wat je wilt doen en wat je zou moeten doen. En toch spendeer je uren aan het doen van `gemakkelijker` werk of vlucht je in minder belangrijke taken. Nu is er niks mis met een beetje vluchten van tijd tot tijd. Maar als je teveel uitstelt, krijg je niks gedaan van wat je zou moeten doen.

Als je het schrijven van dat belangrijk rapport uitstelt totdat het 5 voor 12 is, kan je op het punt komen dat je niet genoeg tijd hebt om je taak fatsoenlijk uit te voeren en is de kans groot dat je slordig en half werk oplevert. Uitstellen zou er zelfs voor kunnen zorgen dat je klanten verliest.

Wil jij je uitstelgedrag grondig uit de hand laten lopen? Dan heb ik wat nuttige tips voor jou:

 

1.  Doe je belangrijkste taken op het einde van de dag

De eerste uren van de dag zijn de meest creatieve. Je hersenen zijn dan nog fris en helder. Door een belangrijke taak niet meteen ’s morgens te doen, blijft je hoofd je vertellen ‘ik moet nog dat dringende rapport schrijven’. Zo zorg je ervoor dat de kans groter is dat je je niet goed kan concentreren op andere zaken, en dat je dat rapport op een manier schrijft die afbreuk doet aan de kwaliteit ervan.

 

2.  Zorg ervoor dat je helemaal alleen werkt

Als werknemer leg je verantwoording af aan je baas. Als freelancer heb je geen baas die tegen je zeurt wanneer je je gestelde doelen niet hebt behaald. Op co-working plekken kan je je tussen andere mensen begeven en ben je beter gemotiveerd om hard aan het werk te zijn. Niet aan te raden als je nog meer wil uitstellen.

 

3.  Maak van die muis een grote olifant

Blijf tobben over je uitgestelde taak. Hoe langer je iets uitstelt, hoe erger het eruit begint te zien in je hoofd. Zo zorg je ervoor dat een kleine taak een groot monster wordt; een verschrikkelijk beest dat probeert je leven kapot te maken. Als je in plaats daarvan je taak in kleine behapbare stukken verdeelt, kan je de kleinere deeltaken stap voor stap doen.

 

4.  Denk niet aan de negatieve gevolgen van je uitstelgedrag uit het verleden

De universele wet van actie en reactie heeft ervoor gezorgd dat je eerdere uitstelgedrag tot gevolg heeft gehad dat je je deadline miste, je je gezicht verloor terwijl je met die belangrijke klant sprak, je boete moest betalen voor je laattijdige betaling, je minder verdiende dan je had kunnen verdienen,… Wanneer je voor jezelf opschrijft welke negatieve gevolgen je hebt ondervonden, blijf je jezelf eraan herinneren en wordt de kans kleiner dat je opnieuw gaat uitstellen.

 

5.  Hou je onzekerheid en je angsten in stand

Achter uitstelgedrag gaat vaak faalangst of angst voor succes schuil. Stel je voor dat je voor schut zou staan, of dat je de verantwoordelijkheid zou moeten dragen die succes met zich meebrengt! Het is veel gemakkelijker om dingen uit te stellen als je je angsten en onzekerheden blijft negeren en de ‘ik zou nog eens ooit…’- filosofie blijft hanteren.

 

Als je deze tips blijft hanteren, zal je merken dat je nog meer kan uitstellen.

Heb je nog meer tips? Deel hieronder met de andere Pure PowerVrouwen hoe jij erin slaagt om je belangrijke taken uit te stellen.

Vind je dit artikel waardevol? Tweet het dan door of deel het op LinkedIn of Facebook. Boven aan deze pagina vind je de betreffende knoppen.

 

Op jouw succes!
Anja

  • Saskia schreef:

    Hey Anja,

    Hoe waar ook, deze post brengt me helemaal van de wijs.
    ’t Zou iets makkelijker blijven hangen (“plakken”), door onderaan de “juiste” 5 tips (enkel de titels) als samenvatting te geven. Ik merk dat mijn brein last heeft van het constant wel/niet doen switchen.
    Nog een hele fijne dag toegewenst !
    groetjes, Saskia

  • Anja schreef:

    Bedankt voor je feedback Saskia.
    Voor de NOT-aanpak heb ik bewust gekozen om te kunnen schudden aan gekende en vertrouwde denkpatronen. Menselijke hersenen zijn steeds geneigd om een plaat af te draaien, die al enkele tientallen jaren gekend is. Het gaat hier vaak om overtuigingen die niet kloppen. En daar wil ik graag een handvat tot verandering in bieden.
    Maar de tip van de samenvatting van de DO-aanpak aan het einde neem ik mee wanneer ik weer ga “schudden” 🙂 Bedankt!

  • Irma Verdonk schreef:

    Ik vind deze manier van “de omgekeerde wereld” wel aangenaam om inzichtelijk te krijgen waar het om draait. Ik hou wel van dat tikkeltje anders dan anders.

  • Angelique de Kruijff schreef:

    Onder het mom van ‘Help je doelstelling om zeep’ 🙂
    Leuk artikel! Bedankt Anja

  • >