Onlangs deed ik een onderzoek bij ruim 300 vrouwen rond hun behoeften bij communicatie. Daarbij zette 62% van de ondervraagde vrouwen VERBINDING in de top 3 van aspecten die zij het belangrijkst vinden in hun communicatie met anderen.

Wanneer je je verbindt met je gesprekspartner, wordt er samen gecommuniceerd. En wanneer je samen communiceert, kun je veel meer bereiken dan wanneer je koudweg iets bij iemand neerlegt en je verlangt dat jouw uitspraken zonder boe of bah geslikt worden.

Stel je voor dat je je kind van vijf een bord vol spruitjes opschept. Jij weet dat spruitjes gezond zijn en je vindt het belangrijk dat je kind een gezonde voeding krijgt. Wanneer je zegt “eet nu die spruitjes op!”, is de kans groot dat je op weerstand zult stuiten.

Zo is het ook in communicatie. Als jij vind dat een ander iets moet horen, omdat je vindt dat dat goed voor hem of haar is, en je dropt het zomaar bij die ander neer – zonder verbinding te maken – dan zal die persoon ook gemakkelijk weerstand bieden en is het lastiger om tot een gezamenlijk bevredigend resultaat te komen.


Communicatie SAMEN gebeurt in 5 stappen


Wanneer je SAMEN in gesprek gaat, kan je deze 5 stappen hanteren om je kans op slagen te maximaliseren:

1. Streefdoel bepalen

Voordat je een gesprek begint, ga je eerst bepalen welk het doel van je communicatie is. Resultaten kan je toevallig bereiken. Het werkt echter veel efficiënter als je op voorhand bepaalt waar je wilt uitkomen. Je doel bepalen, zorgt ervoor dat je weet welke richting je uit moet gaan, zodat je sneller je doel kan bereiken.

Zorg er dus voor je gesprek altijd voor dat je een streefdoel bepaalt. Wat wil je van het gesprek? Wat wil je bereiken met je communicatie? Wat wil je dat het jou en de ander oplevert?

2. Accepteer jezelf en de ander

Acceptatie geeft je rust, het geeft je zelfvertrouwen. Als je jezelf en de ander volledig kunt accepteren, voel je je veilig in de gegeven situatie. Het is niet meer nodig om je te moeten verdedigen, om jezelf klein te maken, om jezelf beter voor te doen dan je bent. Je hoeft geen maskers te dragen wanneer je jezelf accepteert.

Wanneer de ander zich geaccepteerd voelt, zal er een meer ontspannen sfeer tijdens jullie gesprek ontstaan, waardoor verbinding kan ontstaan. Er is dan respect en begrip voor elkaar. En dat zal ervoor zorgen dat het gesprek op een soepele manier tot het gewenste resultaat zal leiden.

3. Master je omgeving

Cruciaal om verbinding te maken, is dat je de communicatiestijl van de ander begrijpt en weet hoe je hiermee moet omgaan. Observeer zonder oordeel de ander, zo zal je al snel in de gaten krijgen welke communicatiestijl je gesprekspartner het vaakst hanteert.

Wanneer je dan die ander aanspreekt op een manier dat hij of zij met de gegeven stijl prettig vindt, zal deze zich begrepen en gerespecteerd voelen. En de verbinding is tot stand gebracht.

4. Eerlijkheid duurt het langst

Wie heeft het in haar kindertijd nooit gehoord? Het is een cliché zo waar als een koe. Wanneer je in gesprek gaat met iemand, waarvan je in het verleden de vervelende ervaring hebt gehad dat deze persoon niet eerlijk was, dan loopt de communicatie niet lekker. Dan is het vertrouwen weg en de verbinding is verbroken. Je twijfelt aan ieder woord wat die ander zegt.

Eerlijk en integer zijn betekent dat je je authentieke zelf bent, wat er ook gebeurt. Het betekent dat je niet één van je maskers opzet. Gewoon je pure zelf.

5. Neem verantwoordelijkheid

Een laatste stap in een verbindend gesprek is het nemen van verantwoordelijkheid en de afgesproken zaken uitvoeren om tot het gewenste resultaat te komen.

Schuif je verantwoordelijkheid niet af op een ander. Sta in voor je eigen verantwoordelijkheid, om die acties te ondernemen die jou dichter bij het resultaat brengt, die ervoor zorgen dat je voorop gestelde streefdoel kan bereikt worden.


Op welke manier ga jij SAMEN gesprekken aan? Als je wil, deel dan in het reactieveld hieronder hoe jij ervoor zorgt dat er verbinding tot stand komt tussen jou en je gesprekspartner. Deel het met de andere Pure PowerVrouwen, zodat we kunnen leren van elkaar.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan gerust met je netwerk via LinkedIn, Facebook en Twitter via de knoppen hier beneden.

Op jouw mooie verbindende gesprekken!

Anja

  • geeske schreef:

    Wat ook altijd belangrijk in communicatie is ook geïnteresseerd zijn in de ander.

    En als je verandering wilt is het ook belangrijk om te begrijpen waarom iets is zoals het tot nu toe is gegaan, wat was de beweegreden. Dan kun je de ander laten meedenken en zelf ook je ideeën inbrengen en de verandering in gang zetten.

  • Anja schreef:

    Dankjewel voor je aanvulling Geeske.
    Interesse is inderdaad één van de sleutels tot verbinding met je gesprekspartner. Waar wederzijdse interesse bestaan, kan verbinding ontstaan en vanuit die verbinding ligt een zee van mogelijkheden om tot oplossingen te komen.

  • Inge Hellings schreef:

    Communicatie is een interactie tussen personen waarbij men enerzijds betekenissen verstuurd en anderzijds indrukken krijgt, naar mijn mening is “luisteren” de belangrijkste factor binnen communicatie, ook respect en een duidelijke taal spelen een belangrijke rol om het interpretatieproces te vergemakkelijken.

  • >

    Verbeter je relatie!

     Download het GRATIS rapport
    '5 misvattingen over mannen'

    & begin vandaag met het verbeteren van je relaties!

    envelope
    envelope

    Don't worry, je gegevens zijn veilig bij ons!