Wanneer je in een groep bent, is het starten van een gesprek niet altijd gemakkelijk. Vooral als je jezelf niet comfortabel voelt bij de mensen met wie je omringd bent.

Je kan een vervelend gevoel van onhandigheid krijgen bij het begin van de interactie, tenzij je de vijf geheimen kent…

Hier zijn vijf geheimen om een goed gesprek te starten wanneer je met een groep mensen bent:

 

1.     Betrek iedereen bij het gesprek

Bij het starten van een gesprek kan het nodig zijn om mensen aan elkaar voor te stellen. Dat is in het geval dat je elkaar niet kent of een aantal van de aanwezigen elkaar niet kennen.

Betrek vervolgens een van de groepsleden bij het onderwerp waar je het over hebt, door hem of haar uit te nodigen een bijdrage aan het gesprek te leveren. Of je zou een persoon aan een ander kunnen voorstellen door het over hun gemeenschappelijke interesses te hebben, om zo de dialoog tussen hen beiden aan te moedigen.

 

2.    Kies een onderwerp

Kies bij het starten van je gesprek een algemeen onderwerp. Een dat op iedereen betrekking kan hebben. Zo krijgen alle aanwezigen het gevoel dat ze erbij horen. Dit is een geweldige manier om mensen aan te moedigen om ideeën uit te wisselen.

 

3.     Breek het ijs

Aanvankelijk kan er een ongemakkelijk gevoel heersen in de groep. Je kunt eraan werken om het ijs te breken. Elk van de leden staat te wachten totdat iemand deze taak op zich zal nemen. Je kunt dit doen door humoristisch uit de hoek te komen of door een kort persoonlijk verhaal te vertellen. Dit kan ertoe leiden dat de anderen ook hun verhaal delen. Op die manier geraakt het gesprek goed op gang.

 

4.     Stel open vragen

Deze vragen vereisen meer dan een simpele ja of nee als antwoord. Open vragen kunnen de stroom van je gesprek veel soepeler maken. Ze kunnen het gesprek zelfs leiden naar een ander onderwerp. Door op een aangename toon vragen te stellen kan je in de gaten krijgen in welke onderwerpen mensen zijn geïnteresseerd.

 

5.     Blijf geen vragen afvuren

Vermijd het om vragen te blijven afvuren, met name wanneer je met één persoon aan het praten bent. Hij of zij kan het gevoel krijgen met een vuurpeloton geconfronteerd te worden. Te veel vragen aan één iemand stellen kan ervoor zorgen dat hij of zij zich ongemakkelijk voelt en dat geeft deze persoon een reden om het gesprek te verlaten. De anderen kunnen zich ook ongemakkelijk voelen bij deze situatie. Ze zouden kunnen denken dat zij het volgende slachtoffer van het vragenvuur zullen zijn!

 

Het is niet noodzakelijk dat je al deze tips in hetzelfde groepsgesprek gebruikt. Kijk gewoon welke het meest geschikt is voor jouw situatie. Het gaat erom je gesprek op een positieve optimistische toon te starten.

Als je eenmaal begint te experimenteren met nieuwe manieren om gesprekken te starten, zul je al gauw merken wat het beste werkt voor jouw persoonlijkheid. Op dit punt zal het allemaal veel gemakkelijker gaan en voor je het weet kun je zelfs genieten van het ontmoeten van nieuwe mensen.

En nu ben ik nieuwsgierig naar jou… Welk verhaal kan jij vertellen om een gesprek te starten? Laat het horen, ik ben heel benieuwd!

 

Op jouw succes!
Anja

 

  • Mieke Vandervoorde schreef:

    Dag Anja,
    Bedankt voor de tips. Ze zijn, net als de andere heel praktische toepasbaar.
    Als ik ze zo lees, moet ik bekennen dat ik me weleens teveel op één persoon richt in een groep. Ik stel dan veel vragen om mijn interesse te tonen, maar ik zie nu in dat die ander zich daar misschien helemaal niet prettig bij voelt.
    Mijn focus ga ik dus leggen op iedereen in het gesprek betrekken.

  • >