Eén op vijf mensen is hoogsensitief of HSP’er, zo laten onderzoeken zien.

Zelf behoor ik ook tot die groep. Als kind al voelde ik dingen aan die niet gezegd werden en die ik niet zag. Wanneer ik daar dan iets over vertelde, werd het vaak als verzinsels bestempeld of werd ik uitgelachen of gestraft. Op den duur begon ik echt te denken dat er iets niet in orde was met me.


Bang om gek te zijn

Jarenlang heb ik dan ook met het idee rondgelopen dat ik gek was, bang om te praten over de dingen die ik aanvoelde, omdat ik bang was voor de pijnlijk negatieve gevolgen.

Geleidelijk aan vond ik een modus om met mijn hooggevoeligheid om te gaan. Dat deed ik door me zoveel mogelijk af te sluiten van alle ‘ronddwarrelende energieën’ die op me afkwamen. Ik stapte als rebel nietsontziend door het leven en hield mezelf voor dat op die manier niemand aan me kon zien dat ik ‘gek’ was.


Valkuil

Tot ik jaren geleden ontdekte wat HSP zijn inhield. Wat een verademing! Wat een opluchting om te beseffen dat ik al die jaren helemaal niet gek was, maar mijn gevoel het steeds bij het rechte eind had.

En nee, ook jij als HSP’er bent niet gek!

Er bleek dus een verklaring te zijn voor mijn hooggevoeligheid. De valkuil waar ik echter intrapte was dat ik die verklaring te pas en te onpas ging gebruiken. Als ik mijn emoties niet onder controle had, als ik alleen wilde zijn, als ik heftig reageerde op hard geluid of een vervelende baas,… altijd sprak ik dat recht met: “Ik ben HSP’er dus kan ik er niets aan doen”.


Groot geschenk

Ik ontvluchtte dus mijn eigen verantwoordelijkheid door mezelf steeds te vertellen dat alle problemen kwamen door mijn HSP zijn. De echt waarheid durfde ik toen nog niet onder ogen zien: dat ik mezelf slachtoffer maakte van mijn eigen hooggevoeligheid.

Gelukkig heb ik inmiddels door schade en schande geleerd deze verantwoordelijkheid wel op te nemen en me niet meer te verstoppen achter het excuus van mijn HSP zijn.

Meer nog: als coach, trainer en begeleider van familieopstellingen kan ik nu mijn hooggevoeligheid inzetten om te kunnen aanvoelen waar mijn cliënten en cursisten mee zitten en wat ze nodig hebben. Ik zie het inmiddels als een groot geschenk.

Waar in jouw leven kun jij je HSP zijn inzetten in je voordeel? Kijk goed, ergens moet er een gebied zijn waar jij het ten goede kunt inzetten.


De belangrijkste sleutel voor HSP’ers

Door in mijn vakgebied steeds te blijven studeren en samen met mijn supervisors mijn thema’s verder uit te diepen, heb ik inmiddels ervaren hoe HSP echt werkt, zowel voor mezelf als – zo blijkt iedere keer opnieuw – voor alle cliënten die ermee in mijn praktijk komen.

Het begint allemaal met de kleine of grote trauma-inslagen die je als kind hebt ervaren. Je lichaamsgeheugen slaat alle informatie op die het op zo een moment waarneemt. Op een later tijdstip, wanneer je één van deze opgeslagen gegevens opnieuw (bewust of onbewust) waarneemt, is het alsof heel je systeem in alarmfase komt. In zo een toestand is het heel gemakkelijk om overprikkeld of emotioneel te raken.

Het goede nieuws is: je kunt hier wat aan doen! De belangrijkste sleutel om tot een oplossing te komen is bewust zoeken naar de oorzaak. Wanneer je eenmaal de échte oorzaak weet (vaak kom je niet zonder hulp bij de échte oorzaak uit), kun je met een opstelling het thema neutraliseren.


HSP tijdens de VrouwenPower BootsCamp

Tijdens de VrouwenPower BootsCamp, het unieke en dynamische event voor meer balans in je leven door het optimaal inzetten van je vrouwelijke kracht, komt HSP ook aan bod. Je kunt deze dag t.w.v. €175,- gratis volgen, we vragen enkel een kleine vergoeding voor de catering en zaalhuur.

Meer informatie vind je hier, je kunt er ook je gratis ticket vinden.

Ondertussen ben ik benieuwd: welke is jouw ervaring rond HSP? Waar kun jij het hooggevoelig zijn in je voordeel inzetten? Deel het in het reactieveld hieronder.

En deel dit artikel met de andere HSP’ers voor wie dit waardevol is op Facebook, LinkedIn en Twitter


Op jouw HSP-voordeel!
Anja

 

 

  • Gwyneth schreef:

    Anja,

    Wat een mooi artikel. Ik vind het echt een eye opener. Ik vind het altijd lastig om te bepalen welke emoties bij mij horen en welke bij de ander. En soms vind ik het lastig om een emotie te plaatsen. Dan weet ik niet goed waar die vandaan komt.

    Groeten,

    Gwyneth

  • Tineke schreef:

    Ook voor mij is het de laatste jaren helder geworden dat ik HSP’er ben. Ik begrijp nu veel beter waarom ik vaak behoefte heb (en altijd heb gehad) om alleen te zijn, te genieten van de stilte om me heen. Ook blijkt de inrichting van mijn werkplek belangrijk te zijn om me prettig te voelen. In contact met mijn klanten is het heel fijn om gevoelig te zijn voor sfeer en lichaamstaal. Daardoor kan ik de juiste vragen stellen om tot de kern te komen.

  • Hallo Anja, ik weet niet of het hooggevoeligheid is, maar ik voel mijn kinderen altijd feilloos aan (ik noem dit moederinstinct :-). Ik ga dan ook in het volste vertrouwen altijd op mijn gevoel af als er iets is, dat heb ik intussen wel geleerd.
    Groet, Anneke

  • Saskia Steur schreef:

    Dankjewel voor dit artikel en dit onderwerp, Anja. Ik ben 52 jaar en ik ben er pas een kleine zes maanden achter dat ook ik HSP ben. Net als onze jongste dochter… zij is 14 jaar…. Er vallen na al die jaren heel veel dingen op hun plek. En tegelijkertijd moet ik er ook aan wennen. Ik heb me altijd goed kunnen aanpassen… tegen een prijs.

  • Marielle schreef:

    Dag Anja,

    dank je wel voor je artikel. Interessant om te lezen. Geen idee of ik HSP ben en ik weet ook niet precies wat het is. Ik ga wel altijd op mijn gevoel af, heb daar verder geen last van. Ik volg mijn intuitie.

    Hartelijke groet,
    Marielle

  • >