Het kan zijn dat je grenzen stellen als asociaal, arrogant of gemeen beschouwt. Maar eigenlijk is het aangeven van grenzen juist positief. Heel positief zelfs. Want met het aangeven van je grenzen bied je de mensen in je omgeving duidelijkheid over wat je wel en niet leuk vindt, over waar jij wel en niet toe bereid bent.

Als je er goed over nadenkt, zal je beseffen dat het stellen van grenzen onverwachte voordelen biedt. Ik som er hier 3 voor je op. (en lees ook beneden aan deze post waar mijn grens ligt i.v.m. je moederdag cadeau)

 

Grenzen stellen geeft duidelijkheid

Je grenzen aangeven zorgt ervoor dat je mensen laat zien hoe ze het best met je kunnen omgaan. Je kan duidelijkheid scheppen over elk aspect van je leven. Als je omgeving weet wat jou blij, verdrietig of boos maakt, dan zullen ze daar meestal ook rekening mee houden.

Bijvoorbeeld: Als jij aangeeft dat je onzeker wordt wanneer er zogenaamde ‘grapjes’ over je gewicht worden gemaakt, dan zullen mensen die om jou geven het ook niet meer doen.

Of wanneer je bijvoorbeeld aangeeft dat je er blij van wordt als je na het avondeten hulp krijgt bij de afwas, dan zullen je gezinsleden je ook sneller helpen.

Het is dus belangrijk dat je je grenzen goed kent en hierover duidelijk communiceert. Dat komt wederzijdse duidelijkheid ten goede.

 

Grenzen stellen verbetert je relaties

Wanneer je duidelijk bent in het aangeven van je grenzen zal je merken dat ook je relaties erop vooruitgaan. Het is namelijk veel makkelijker om met vrouwen om te gaan die weten wat ze willen dan met vrouwen die dat niet doen.

Vraag maar eens aan een man in je dichte omgeving (je partner, mannelijke collega of een vriend) waar zijn voorkeur ligt: een vrouw waarbij hij moet gissen wat zij belangrijk vindt of een vrouw die duidelijk aangeeft wat ze wilt. Ik wed dat ik het antwoord al weet 😉

Wanneer je je grenzen aangeeft, zullen mensen meer respect voor jou hebben, waardoor je je ook meer gewaardeerd voelt. Win-win situatie als je het mij vraagt!

 

Pure PowerVrouwen - Grenzen stellen: geniet van de voordelen

 

Door grenzen te stellen durf je gemakkelijker NEE te zeggen

Je vindt het misschien moeilijk om nee te zeggen tegen iemand, maar… practice makes perfect. Wanneer je voor jezelf duidelijk weet waar je grenzen liggen, zal je ook gemakkelijker NEE kunnen zeggen wanneer iemand over je grens probeert te gaan. En al snel zal je merken dat NEE zeggen helemaal niet zo erg is.

De meeste mensen zullen je antwoord respecteren en er geen big deal van maken. Wanneer er dan toch mensen zijn die je grenzen niet respecteren, weet je ook meteen dat dit niet de mensen zijn die in jouw leven horen.

 

Zoals je ziet is het aangeven van je grenzen helemaal niet erg en brengt het veel onverwachte voordelen met zich mee. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om vaker je grenzen aan te geven. Zelfvertrouwen verzekerd! (Nóg zo’n voordeel…!)

Je doet jezelf en de mensen om je heen er een plezier mee.

Jij kan dat! Ik geloof in jou.

 

Mijn grens voor nu

Omdat het moederdag is krijg jij 20% korting op ALLE producten in de webshop. Geef bij het online betalingsproces de kortingscode MOEDERDAG in, dan wordt de korting automatisch verrekend.

Mijn grens: dit aanbod geldt slechts 5 dagen. Tot 14 mei om 23u59. Dat is de grens die ik stel.

 

Liefs,

Anja

 

  • Anna schreef:

    Beste Anja,
    Weer met interesse jouw blog gelezen. Ik kom echter in mijn leven vaak mensen tegen, die mijn grenzen niet respecteren, voornamelijk mannen en collega’s, misschien omdat ik ze niet duidelijk communiceer of omdat ik te aardig ben. Ik hoor dan vaak van de wederpartij dat ik me niet zo moet aanstellen, dat ik tegen een (seksueel getint vernederend) grapje over vrouwen moet kunnen, dat ik te serieus ben…Soms werd mij zelfs gevraagd of ik in de tijd van de maand was of of ik seks tekort kom…, terwijl ik gewoon op een rustige manier heb aangegeven niet van bepaalde opmerkingen gediend te zijn. Vindt jij dit normaal? Alvast bedankt voor jouw antwoord (misschien in een volgende blog? ;))

  • Anja schreef:

    Wat vervelend voor je Anna dat je de ervaring hebt dat je grenzen vaak niet gerespecteerd worden. Ik weet natuurlijk niet met welke toon of in welke context je opmerkingen plaatsvinden. Maar nee, de seksistische opmerkingen die je beschrijft vind ik niet OK. Als ze blijven komen van dezelfde mensen in werkcontext en je hebt hen al vaker persoonlijk aangesproken op hun uitspraken waarvan je niet gediend bent, zonder resultaat, dan zou ik zeker eens een trapje hoger in de hiërarchie gaan om te kijken wat je hiermee kan.

  • >