Ik herinner het me nog als de dag van gisteren: de allereerste keer dat ik moest spreken voor een groep van 30 mensen.
Nachtenlang op voorhand lag ik wakker. Ik vroeg me af of ik alles zou kunnen onthouden, of ik wel goed zou overkomen, of het publiek tevreden genoeg zou zijn, of ik geen stomme stoten zou doen waardoor heel het publiek krom zat van het lachen en ik met een knalrood hoofd wenste dat ik doodging,…
Is dit herkenbaar voor jou wanneer jij een presentatie voor een groep moet geven?
Dan kan ik je geruststellen: dit is heel normaal. Een publiek dat je uitlacht of uitjouwt, gebeurt zelden, tenzij je een politicus bent.
De meeste mensen die in het publiek zitten zijn zich bewust van de druk waaronder jij je bevindt en zouden voor geen geld van de wereld met jou van plaats willen ruilen.
Deze tips hebben mij geholpen om mijn angst te overwinnen. Ik deel ze graag met jou.
1. Ken je onderwerp
Alles begint bij een goede voorbereiding. Lees over het onderwerp dat je gaat brengen, zodat je zeker weet dat je er meer over weet dan je publiek, zelfs nadat je erover hebt gesproken. Als je veel over je onderwerp weet, dan zul je boeiend overkomen en kun je de aandacht van je publiek vasthouden.
2. Wees ervan overtuigd dat je het goed zult doen
Je overtuigingen zijn duidelijk af te lezen van je lichaamstaal. Als je ervan overtuigd bent dat je het slecht zult doen, is de kans groot dat je geen boeiende presentatie zal geven.
3. Kijk naar je publiek
Oogcontact met je publiek is heel belangrijk. Je kunt dan zien of ze goed begrijpen wat jij vertelt. Indien nodig, kun je het tempo van je presentatie aanpassen of wat extra informatie geven.
4. Gebruik aantekeningen
Lees je presentatie NOOIT af van je papier. Op die manier zal je het niet boeiend kunnen houden. Gebruik in plaats daarvan een vel met steekwoorden, waarmee je je overzicht kan houden.
5. Slow down
Op die manier straal je meer zelfvertrouwen uit en kan je publiek de informatie gemakkelijker opnemen. Als je trager spreekt, is het voor je publiek gemakkelijker om hun aandacht erbij te houden, en dat ze dus minder missen van het geheel.
6. Varieer de toon en het niveau van uw stem
Dit houdt je publiek geïnteresseerd. Spreek duidelijk en zet je stem krachtig neer, maar roep niet. Praat rustig in de belangrijkste sleutelmomenten, zo zullen je luisteraars actief moeten luisteren naar die delen van je presentatie.
7. Vermijd overmatige bewegingen
Gebruik handgebaren alleen om de nadruk te leggen op bepaalde stukken. Bij teveel handgebaren zal je publiek zich eraan kunnen storen en dat leidt hun aandacht af van wat je werkelijk te vertellen hebt.
8. Celebrate!
Geniet van het hoge endorfine gehalte in je bloed wanneer alles goed gaat.
Waarmee zet jij je over je angst heen wanneer je voor een groep moet spreken? Misschien heb je nog andere tips dan die hierboven.
Als je wil, deel ze dan hieronder met de andere Pure PowerVrouwen, zodat we van elkaar kunnen leren!
Op jouw succes!
Anja
Dat is nu eens een geweldig bericht op het goede tijdstip! Dank je wel voor deze tips, ik heb binnenkort een presentatie. Mijn tip is: blijf vooral (dichtbij) jezelf. Ga geen verhalen vertellen die je niet kunt waarmaken.
groet, Mariska
Heel fijn om te horen Mariska.
Succes met je presentatie.
Geen vrouw, wel vroeger enorme angst voor spreken in het openbaar. Nu docent/trainer. Mijn persoonlijke tip: benoem het als iets niet goed gaat. Kwetsbaarheid is kracht. Publiek waardeert het als je toegeeft dat iets niet perfect is, maar je ondanks dat gewoon doorgaat. Een rood hoofd heeft ook charme. Ook dan heb je het publiek voor je gewonnen.
Dankjewel voor je reactie en je tip Robin. De dingen benoemen wat ze zijn, op het moment dat ze zich voordoen, is inderdaad een krachtig instrument om de kracht van kwetsbaarheid in te zetten.
Zelf zet ik deze kracht ook aldoor in en ervaar dat mensen dat als zeer aangenaam ervaren – en ze geven dit ook als feedback terug. Ze krijgen daar een heel groot gevoel van herkenning door. De inzet van kwetsbaarheid is dus eigenlijk een uitstekende manier om de verbinding te leggen.
Als presentatie coach krijg ik dagelijks met deze problematiek te maken. En uiteraard heb ik het ook zelf ervaren, zeker wanneer ik werkte als nieuwsanker voor televisie. Wat mij vooral helpt is bewust staan en kijken naar een publiek. Dat is precies wat ervaren sprekers doen. Zij hebben vaak ook zenuwen alleen weten ze hoe er te staan en te kijken zodat ze rust uitstralen. Een geweldig filmpje is dat van body language experte Amy Cuddy op http://www.ted.com. Zij raadt aan om te ‘faken’ qua body language en ik spreek uit ervaring wanneer ik zeg dat dit echt wel helpt!
Bedankt voor je reactie Sylvie. De resultaten van Amy Cuddy ben ik al eens eerder tegengekomen in mijn eigen onderzoeken. Heel waardevol en inderdaad: ook ik kan bevestigen dat ze werken. Je mind en je lichaam werken samen in een tweerichtingsverkeer. Dit zie ik ook steeds terug bij het opstellingenwerk.
Het is materie die wat mij betreft verplicht zou mogen worden op scholen. Hoe mooi zou de wereld eruit zien wanneer kinderen van kleins af aan meekrijgen hoe waardevol en krachtig ze zijn!
Knikkende knieën, bibberende stem, rood hoofd, geen woord meer kunnen uitbrengen, tekst vergeten, ga ik het wel goed doen… hoe herkenbaar allemaal. Belangrijk is hierbij dat wat je de mensen wil vertellen oprecht inhoud heeft en dat je vanuit je hart spreekt. Je mag ook best zeggen dat het je eerste keer is en dat zenuwen je parten spelen, dat word meer gewaardeerd dan dat je uit je nek zit te lullen, mensen geld uit hun zakken jaagt en hun naar huis stuurt met een leeg gevoel.
Inhoudelijk waarde meegeven is inderdaad belangrijk Inge. Wanneer de manier waarop je deze waarde overbrengt dan ook nog eens vol kracht en zelfvertrouwen is, zal de inhoud nog beter op je publiek overkomen, zodat ze er werkelijk iets mee kunnen.
Ik geef binnenkort mijn allereerste presentatie. Inhoudelijk ben ik goed voorbereid maar kan je inderdaad zeggen dat het je allereerste presentatie is? Komt dit niet onprofessioneel over? Of vergis ik mij?
Bedankt voor je reactie Sabrina.
Er is niets mis mee wanneer je vertelt dat het je eerste keer is. Mensen zullen appreciëren dat je jezelf kwetsbaar opstelt en gemakkelijk begrip hebben. Bovendien heb je daardoor de kans om achteraf meer feedback te krijgen wanneer je erom vraagt.
En remember: het blijft een kwestie van oefenen.
Succes!
Hoi
Ik sta al 22 jaar voor klassen pubers en het is wel al gebeurd dat de klas op stelten stond, dus die angst is voor mij al waarheid geworden. Intussen stop ik gewoon met lesgeven en twijfel ik niet meer aan mijn kunnen. De angst is weg… ook al is het nooit een leuke ervaring.
Hoe ik het oplos om die eerste zenuwen voor een nieuwe groep te overwinnen ? Ik stel hen vragen die ze opschrijven en beantwoorden. Intussen overzie ik de groep, voel ik wat er zit… weet ik waar wie zit, krijg ik een beeld over de energie… Dan ben ik helemaal tot rust gekomen als ik echt begin met mijn uiteenzetting.
Bij mij helpt dit echt goed.
Veel succes ermee !
Groeten
Myriam