Laat jij je ook zo vaak verleiden in het spel tussen stress, multitasken en uitstellen? Dan ben je niet alleen!
Gisteren liep ik met een vrouw door het bos en vertelde ze: “Ik stel steeds uit wat ik moet doen, terwijl ik weet dat het me zoveel stress oplevert! En dan wil ik alles tegelijk doen…”
Uitstelgedrag is ook voor mij een heel herkenbaar thema: ik weet goed wat me te doen staat, maar ik wacht ermee tot de laatste minuut om tot de uitvoering te komen. Moet ik een training voorbereiden, dan heb ik alles al weken op voorhand helder in mijn hoofd zitten. En toch slaag ik er heel vaak weer in om de uitwerking tot het laatste moment uit te stellen, waardoor ik de stress voel gieren door mijn lijf en ik een halve nacht moet doorwerken om alles gedaan te krijgen.
Het verleidelijke spel tussen stress, multitasken en uitstellen
Veel sterke vrouwen hebben vaak te horen gekregen van anderen (of ze vertelden het zichzelf) dat ze chaotisch of lui zijn of – erger nog – dat ze gewoon niet genoeg gemotiveerd zijn. Meestal staan deze uitspraken ver af van de waarheid. Sterke vrouwen die uitstellen zijn vaak intelligente, bekwame, hardwerkende vrouwen. Ze kunnen gewoon de dingen niet op tijd gedaan krijgen en ze snappen vaak niet waarom.
Aan time management specialiste van Time-Tigress en Universitair Docent Dr. Elfriede Krauth vroeg ik waarom mensen uitstellen.
Elfriede: “De taak die je bij uitstelgedrag wilt doen, is vaak niet zomaar iets: het kan belangrijk zijn omdat anderen iets van je verwachten. Het kan ook belangrijk zijn omdat je iets van jezelf verwacht, zoals het verwezenlijken van je levensdroom bijvoorbeeld.”
Maar waarom doe je het dan niet? Wat houdt je tegen?
Elfriede: “Wel, uitstelgedrag is een uitgelezen manier om jezelf te saboteren. En om deze saboterende gewoonte beter te leren kennen kun je gewoon op onderzoek uitgaan. Een van de plekken waar je dat kunt doen is multitasking, hetgeen een prachtige afleiding is om niet onder ogen te zien wat je allemaal wilt en kunt: je doet allerlei dingen tegelijkertijd. Dat denk je tenminste. Want in feite ben je aan het switchen van de ene klus naar de andere, en dan weer terug.
Het grote nadeel van multi-tasken is dat het onwijs veel aandacht, tijd en energie kost – zonder dat je het door hebt. En daardoor ben je zo moe dat je heel terecht geen mogelijkheid meer ziet om dat wat zo belangrijk voor je is (maar ook eng): de liefde beleven, je creativiteit uitdrukken, en een stukje gewoon weer beleven waarvoor je hier op aarde bent gekomen. Er is een deel in jou dat goed weet wat dat is.
Maar als je zo bezig bent van de ene taak naar de andere te switchen, ben je al lang blij als je oppervlakkig alle ballen in de lucht kunt houden. En nooit raakt iets echt af. Nooit maak je een bewuste beslissing voor of tegen iets, en nooit heb je het gevoel dat je verder komt.”
Hoe lang wil je nog slaaf zijn?
“Gelukkig ben je zo moe dat je geen tijd hebt om daarover te piekeren. Dus de vraag is: Hoe lang wil je nog slaaf zijn van je uitstelgedrag?
Ik ben dus meer voorstander van direct te kijken hoe je uitstelgedrag kunt verminderen. En dat kan op een eenvoudige manier, simpelweg door een kleine verandering aan te brengen in je gedachten. Op deze manier heb ik zelf mijn uitstelgedrag kunnen verminderen.”
En deze manier werkt echt transformerend!
En nu ben ik benieuwd: als je terugkijkt op de afgelopen week, welke zijn dan de dingen die jij gemakkelijk uitstelt? Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder.
Op JOUW leven, niet dat van anderen!
Anja
Dag vrouwen,
Door het werkblad over loslaten in te vullen kwam ik erachter dat mijn uitstelgedrag van het perfectionisme kwam. Jee wat een heerlijke ontdekking!
Ook behoorlijk confronterend!
Eerste kadoo aan mezelf….. radicaal omgedraaid naar imperfectie. En dat helemaal perfect vinden.
En vervelende klusjes gewoon meteen doen. Niet over nadenken.
Had ook met mijn mannelijke harde kant te maken. Dus…..de vrouwelijke kant erbij gehaald.
Ik kwam er ook achter dat ik de lat zo hoog gelegd had dat het zelfs voor een heilige nog niet haalbaar zou zijn.
Met mijn vrouwelijke kant… zacht, warm en koesterend… kwam ik vrijwel direct in een ander leven terecht. En in een zachte tere energie. Ook die koester ik. Ben begonnen met een zacht dekentje te maken, roze en geel, met alle pastelkleuren erin verwerkt.
En ik word geholpen door mijn… binnenman… zo noem ik de mannelijke energie. Die me helpt met daadkracht. Samen… de vrouw en de man… zijn een fijn koppel aan het worden.
Van hard naar zacht naar stevig en sterk.
Wat een werkblad voor gevolgen kan hebben!!!