Vandaag wil ik het met je hebben over de ergste vorm van vernietigende communicatie, namelijk twee soorten zelfvernietigende uitspraken die je als vrouw veelvuldig gebruikt en hoe dit gedrag jou blokkeert bij het bereiken van je doelen.
Als er een wettelijk verbod zou zijn op verbaal zelf-misbruik, dan zouden heel waarschijnlijk de meeste vrouwen nu in de gevangenis zitten.
De dingen die je tegen jezelf vertelt, zowel in stilte als hardop zijn soms werkelijk gewelddadig! En je vertelt jezelf deze dingen bijna constant. “Wat ben ik stom geweest door dat te doen”, “Ik ben het echt niet waard om die promotie te krijgen”, “Ik ben toch zo’n trezebees dat ik me weer heb laten doen door mijn collega!”,… Je weet er vast nog enkele te verzinnen.
Hoe vaak heb je dit soort zelf-denigrerende opmerkingen gemaakt over hoe je reageerde op een situatie die je pas hebt ervaren? Je hebt de neiging om je daden te veroordelen als ze niet overeenkomen met je overtuigingen over “goed” en “fout”.
Als jij denkt en handelt zoals de gemiddelde vrouw in onze samenleving dat doet, bezondig jij je maar al te vaak aan zulke zelfbespottende uitspraken.
Tegelijkertijd straf je jezelf mondeling af over je niet bereikte doelen. De hoge frequentie waarmee je dat doet, zorgt ervoor dat je je beoogde resultaten niet behaalt.
Er zijn twee soorten zelfvernietigende uitspraken die je als vrouw gemakkelijk maakt:
1. Ten eerste zijn er negatieve uitspraken over jezelf. Dat wil zeggen uitspraken die je eigenwaarde en capaciteiten onderuit halen.
2. Ten tweede zijn er uitspraken die jezelf onder druk zetten; uitspraken die een grotere druk op je leggen dan dat de situatie daarom vraagt.
Wanneer je je negatief uit over jezelf of jezelf druk oplegt, kunnen verschillende dingen gebeuren. En ik kan je verzekeren: de meesten zijn niet zo goed voor je!
Negatieve uitspraken over jezelf worden vaak self-fulfilling prophecies. Dit betekent simpelweg dat je – juist omdat je negatieve reacties van jezelf verwacht, op basis van de negatieve dingen die je steeds vertelt over jezelf – jezelf gedraagt naar deze negatieve overtuigingen. Dit is omdat je te obsessief denkt over hoe slecht je bent in plaats van na te denken over wat je wel goed kan.
Gelukkig kan je, simpelweg door bewust te zijn van deze vormen van zelfvernietigende uitspraken, eraan werken om een positieve aanpak te ontwikkelen voor je self-talk. Zo geef je jezelf de mogelijkheid in handen om uit deze negatieve cirkel te stappen.
Graag wil ik van jou weten welke positieve boodschap jij vanaf nu jezelf gaat geven? Deel het met de andere Pure PowerVrouwen hieronder in het reactieveld, zodat je ze kan motiveren en inspireren en we zo een keten van positieve vrouwelijke kracht kunnen creëren.
Help de keten van positieve vrouwelijke kracht nog groter maken: deel dit bericht op LinkedIn, Facebook en Twitter door op de share knoppen hieronder te duwen.
Op jouw succes!
Anja
Kijk elke dag lachend in de spiegel want je bent het waard.
Ik ben wie ik ben, niet meer en niet minder
Mijn ware kracht ligt binnen in mezelf en ik geniet ervan!
Ik ben goed in alles wat ik doe!
Uitdrukking geven aan gevoelens, behoeften, ideeën en hier de verantwoordelijkheid voor nemen. Open staan voor de mening van anderen. Zelfvertrouwen om beslissingen te nemen. Cliche maar o zo waar: hou van jezelf met alle goede en minder goede eigenschappen. Voorgaande dames: dank jullie wel, maar vooral Anja. Ook op jouw succes.
Ik ben goed zoals ik ben!
Ik accepteer mezelf zoals ik ben, met al mijn goede en minder goede eigenschappen 🙂
Met alles wat ik te bieden en te geven heb, zal ik ook degenen weten te vinden die dat waarderen!
Just being alive, makes me valuable. (klinkt beter in het Engels, vind ik)
Het is ook ok als ik iets niet weet en ik aanvaard dit. Ik weet het niet met liefde voor mezelf.
Geloof dat dit voorlopig even dagelijks kost wordt, als een soort mantra. Herken mezelf namelijk maar al te goed. Terwijl ik zoveel heb te bieden! Tijd voor wat meer trots! Dankjewel Anja!
En de jongens dan? Dit geldt niet alleen voor vrouwen hoor. Vooral uitspraken die je onder druk zetten zijn erg populair bij deze groep. Targets, deadlines, doelstellingen en dan maar zeggen dat ze dat wel even allemaal zullen halen en dan in depressie eindigen. Positieve insteek aanhouden mannen. “Ik zie de doelen, ik zal deze weg gaan en wil dat graag samen met anderen”.
Het geldt inderdaad voor mannen net zo hard. Vooral voor die categorie mannen die in toenemende mate moeite heeft zich staande te houden in deze oppervlakkige maatschappij waar de lat steeds hoger wordt gelegd en je wordt geconfronteerd met een eindeloze maalstroom aan veranderingen waarvan de logica ontbreekt. Ik heb wat dat betreft een lange en harde leerschool achter de rug. Een langzaam en geleidelijk proces van vervreemding dat 30 jaar heeft geduurd. Ik dacht dat ik gek werd. Maar niet IK ben gek, deze maatschappij is gestoord. En welbeschouwd verdien ik veel beter dan een leven waarin ik alléén maar bezig ben met OVERleven…
Ik kan meer dan ik denk. Veel meer!