Over het verschil tussen mannen en vrouwen zijn al veel cijfers bekend gemaakt. Van hun vertrouwen in reclame, over hun mate van jaloezie tot de tijd die ze dagelijks doorbrengen op het toilet.

Eén van de  statistieken – uit het sterk bekritiseerde boek “The Female Brain” – zegt dat vrouwen 20.000 woorden per dag uitspreken, terwijl mannen het bij 7.000 woorden houden.

Voor sommigen van jullie zal dit als een paal boven water staan, anderen zullen hun wenkbrauwen eens bedenkelijk fronsen.

 

Beide geslachten kunnen er niks van bakken

Sommige mannen communiceren heel goed, terwijl sommige vrouwen er verdomd slecht in zijn. En omgekeerd. Ik denk dat we vaak heel erg ons best doen om te bewijzen welke verschillen tussen mannen en vrouwen ervoor zorgen dat het ene geslacht beter of slechter zou zijn in een bepaalde vaardigheid, zoals ook in communiceren.

Ik zou het echter niet willen stellen in termen van goed of slecht. Er zijn nu eenmaal verschillen tussen mannen en vrouwen, dat kunnen we niet ontkennen. De verschillen zijn niet alleen duidelijk in onze fysiologische bouw. Ook op het niveau van onze hersenen hebben al vele onderzoeken aangetoond dat het mannelijke en het vrouwelijke brein anders werken.

 

Verbinding vs duidelijkheid bij mannen en vrouwen

Zelf onderzocht ik voor het schrijven van mijn boek ‘Hulp bij lastige gesprekken‘ de behoeften in communicatie bij meer dan 450 mannen en vrouwen. Wat ervaren zij als belangrijkste waarde wanneer ze in gesprek zijn met hun omgeving? De resultaten gaven ook in dit onderzoek een groot verschil aan tussen beide geslachten.

62% van de ondervraagde vrouwen vindt verbinding 1 van de 3 belangrijkste waarden, terwijl bij de mannelijke ondervraagden 8 op 10 duidelijkheid in de top 3 heeft staan.

 

Waarom mannen en vrouwen elkaar niet verstaan

 

 

Verstaan we ons daarom niet?

Ligt hier de oorzaak waarom we elkaar al sinds mensenheugenis niet verstaan? Als je het verschil in onderzoeksresultaten bekijkt, is het dan ook niet logisch dat vrouwen meer woorden besteden aan het verklaren en onderzoeken van hun gevoelens, zodat ze tot de gewenste verbinding kunnen komen?

En dat onze mannen op hun beurt niet wijs raken aan de hoeveelheid, diepte en complexiteit aan woorden die door hun vrouwelijke wederhelften worden gebruikt? Want zij hebben geen glazen bol waarin ze kunnen zien wat wij bedoelen met al die ‘vage dingen’. Zij willen gewoon duidelijkheid! Simpele, klare taal!

 

Afstemmen op behoeften

Wanneer we het hebben over het verstaan en begrijpen van elkaar, over het op een lijn komen, heb ik als communicatiedeskundige geleerd dat het vooral gaat over het inleven in en afstemmen op elkaars behoeften. Hebben wij vrouwen behoefte aan verbinding, dan zal het contact vlotter en hechter verlopen wanneer onze mannen ons hierin een stukje tegemoet komen, dat ze begrip tonen wanneer wij het over gevoel hebben.

Maar we kunnen het niet allemaal overlaten aan hen. Tegelijkertijd moeten wij ook onze verantwoordelijkheid dragen en duidelijker zijn in onze taal naar mannen toe, want we weten nu dat dit is wat ze nodig hebben.

 

Topje van de ijsberg

Het verschil in duidelijkheid en verbinding is slechts het topje van de ijsberg. Onder het wateroppervlak ligt nog een heleboel kennis om te ontdekken hoe je als vrouw gemakkelijker en duidelijker kunt communiceren met mannen, opdat hij je zou begrijpen en jij bereikt wat je wilt bereiken.

 

Nu ben ik benieuwd. Hoe herken jij je in de onderzoeksresultaten? Ga jij ook voor de verbinding? Of  vind je eerder duidelijkheid, respect of begrip belangrijk? Laat je mening horen in het commentaarveld hieronder.

Als je dit artikel leuk vindt, deel het dan op Facebook, LinkedIn of Twitter.

 

Ik wens je een verbindende dag!
Anja

 

  • Robin schreef:

    Duidelijk 🙂 verhaal en herkenbaar. En dat is wellicht een reden waarom online communicatie tussen een vrouw en mij als man vaak niet soepel verloopt. Daarentegen gaat een face-to-face gesprek of offline training mij prima af. Waarom? Omdat ik dan aan subtiele expressies van het gezicht kan aflezen of een vrouw iets anders bedoelt dan ze zegt. Wonderlijk hoe het gezicht van een vrouw continu in beweging is wanneer ze luistert. Door te spelen met taal, woorden en gebaren lees ik af of mijn boodschap ontvangen wordt en of ik haar boodschap goed begrepen heb.

    Overigens zijn de verschillen tussen man en vrouw natuurlijk niet altijd zo zwart-wit als in media wordt gesteld. Opvoeding en rolmodellen hebben er mede voor gezorgd dat mannen tegenwoordig ‘softer’ en begripvoller zijn dan vroeger. Reist mij de vraag: is een begripvolle man ook aantrekkelijker? Persoonlijk hou ik er wel van dat vrouwen ‘onnavolgbaar’ zijn. Dat is een aspect wat een vrouw, vrouw maakt.

  • Hé, wat een leuk artikel, vooral omdat je je eigen onderzoek er naar hebt gedaan.
    En heerlijk dat je het naar elkaar toegroeien als een zaak van beide partijen beschouwt.

    Verbinding (delen en contact hebben) staat bij mij op nr. 1, en wordt (momenteel) gevolgd door duidelijkheid.
    Het grappige is dat mijn partner en ik momenteel juist botsen op dat laatste. Hij lijkt dan vooral aan het delen te zijn en ik zit dan met een vraagteken in mijn hoofd wat ie nou eigenlijk probeert te delen daar hij al voor de derde keer me de theorie uitlegt waarom hij denkt dat het binnenkort weer gaat vriezen.
    Nu, op basis van jou onderzoeksresultaat zoekt hij misschien respect of aandacht. Hmm.

    Anja, kun je iets uitsplitsen waar jij (en dus de mannen) aan denkt bij respect. Dat heb ik niet helemaal scherp.

  • lien koolen schreef:

    inderdaad heel herkenbaar.
    tevens spelen de verschillen in lichaamstaal en daarnaast een grote bulk aan aannames een grote rol in deze communicatiestoornis tussen mensen.
    Juist omdat mannen door de bot genomen wat meer neigen naar “kort, duidelijk, doen, logica” en vrouwen misschien meer neigen naar “gevoel, empathie, energiebeleving, romantiek” lijkt het alsof het alleen maar tussen man en vrouw speelt.
    Dit gebrek aan begrip speelt echter ook tussen vrouwen of mannen onderling als er compleet verschillende drijfveren in deze twee mensen zitten.
    Kortom; communiceren is een vak apart en vaak even voelen wat voor vlees je in de kuip hebt. En dan nog steeds…lastig…omdat je niet kunt zien wat de ander voelt.

  • Mariska van der Meulen schreef:

    Wat een leuk artikel Anja!
    Verbinding en aandacht kan ik me helemaal voorstellen, deze percentages. Wat ik wel heel bijzonder vind is het enorme verschil bij ‘duidelijkheid’. Dat had ik toch anders ingeschat.
    Dank je!

  • Susan Hol schreef:

    Vrouwen en verbinding. Ik kan niet laten te bedenken dat vrouwen eeuwenlang zijn getraind zich te voegen naar, alert te zijn op anderen, zorg te dragen voor relaties. Daarnaast waag ik me af te vragen of vrouwen in verbinding elkaar ook écht begrijpen of alleen de gevoelens die worden opgeroepen door het verhaal van de ander duiden als het gevoel dat die ander ook moet hebben. Ik ben voor communicatie in welke vorm dan ook om elkaar met respect te ontmoeten en stil te luisteren tot het tijd is om te spreken, en tegen het uitspelen van zogenaamde goede/slechte aspecten in de communicatie van mannen en vrouwen.

  • Anja schreef:

    Of een begripvolle man aantrekkelijker is voor vrouwen Robin?
    Ik ga hiervoor zelf uit van authenticiteit. Mannelijk begrip en zachtheid zijn mooi wanneer ze vanuit de echtheid getoond worden, tegelijkertijd met stevig in de kracht staan. Komen ze echter naar voor uit angst om bijvoorbeeld confrontatie te vermijden, kan het begrip storend overkomen.

  • Anja schreef:

    Heel erg in de diepte heb ik het respect-aspect niet onderzocht Josephine. Wel gaven de respondenten bij het thema respect zaken aan als respect voor hun man-zijn, voor hun werk, voor de waarden die ze uitdragen,…

  • Anja schreef:

    Inderdaad Lien, het is eerst kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. En om dat te kunnen doen, komen we toch weer op verbinding terecht 🙂

    Maar ik ben het met je eens dat communicatiestoornissen ook een kwestie tussen mannen of tussen vrouwen onderling kunnen zijn. In dat kader heb je te maken met de invloedsfactor en de mentale sturingsfactor van ieder persoon om te kunnen duiden welke hun behoeften in de communicatie zijn.

    In mijn boek ‘Hulp bij lastige gesprekken’ (waarvan je de eerste 6 hoofdstukken gratis kunt downloaden via de link hierboven in het artikel) kun je de CMQ-test doen, die deze bepalende factoren in kaart brengt. Wanneer je dit toepast op je gesprekspartners, kun je je beter afstemmen op hun behoeften in communicatie.

  • Anja schreef:

    Mooi wat je vertelt Susan “stil te luisteren tot het tijd is om te spreken”.

    Als je het hebt over gevoelens die worden opgeroepen bij het verhaal van een ander, spreek je over de gevoelens van de ontvanger, niet persé die van de spreker. Het feit dat onze gesprekspartners onze spiegels zijn, zorgt ervoor dat je alleen maar kan zien wat in jou aanwezig is en resoneert op dat moment. En die dynamiek kun je nu eenmaal niet wegdenken.

    Daarom is het volgens mij zo belangrijk om je steeds bewust te blijven van wat er gebeurt, van wat je zegt en doet, van wat reacties van anderen met jou doen. Op die manier kunnen mensen naar steeds meer zuiverheid evolueren.

  • Dank je Anja, voor je toelichting.
    Uitermate boeiend voor welke woorden mensen (mannen – vrouwen) kiezen.
    Mogelijk dat ze bijna hetzelfde bedoelen maar net een andere invalshoek gebruiken…

  • Harro schreef:

    Afstemmen in gesprekken, en dan niet alleen aan het begin maar ook tijdens het gesprek, is voor mij een van de belangrijkste aspecten, zo niet het belangrijkste, bij communicatie. En dan niet alleen in behoeften qua verbinding en duidelijkheid. Op welk detailniveau wil en kan de ander communiceren? Hoe groot zijn de stappen die je mag of moet maken tijdens het gesprek om met de ander in contact te blijven? Interpreteert de ander wat jij zegt wel op de manier zoals jij die bedoelt?
    Wellicht dat mannen meer waarde hechten aan duidelijkheid. Maar ik vraag mij af of een boodschap, hoe duidelijk ook, wel goed overkomt als er geen verbinding tot stand is gebracht.
    Het komt op mij enigszins over als dat vrouwen meer gericht zijn op de onderliggende voorwaarden voor goede communicatie, terwijl mannen meer naar het resultaat kijken, zonder zich bewust te zijn van die voorwaarden.

  • Anja schreef:

    Bedankt voor je reactie Harro.
    Ik ben ook van mening dat duidelijkheid er niet kan zijn zonder verbinding. Het zou anders al vlug een kwestie van interpretatie en eigen perceptie kunnen worden.

  • >

    Verbeter je relatie!

     Download het GRATIS rapport
    '5 misvattingen over mannen'

    & begin vandaag met het verbeteren van je relaties!

    envelope
    envelope

    Don't worry, je gegevens zijn veilig bij ons!